Tortosa es consolida com «la Ciutat del Renaixement» i com a destí patrimonial

TURISME. La façana fluvial s’ha convertit en la postal de la ciutat, que es veurà reforçada amb la plaça de la Catedral finalitzada

27 octubre 2019 09:40 | Actualizado a 29 octubre 2019 13:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa pocs dies, en la presentació del projecte de restauració de la façana de la Catedral, el Bisbe de Tortosa Enrique Benavent va explicar una anècdota que té més importància de la que es pot pensar en un primer moment: «Molta gent ens diu, en entrar a la Catedral, que per l’aspecte exterior no esperaven tot el que trobarien a dins».

Alguna cosa semblant passa a Tortosa en conjunt. No en va l’eslògan enguany de la campanya de Tortosa Turisme és «Tortosa, tota una vida per venir, un segon per enamorar-te’n». «És aquella idea que potser Tortosa no la tens al cap com un destí referent, però el dia que vens t’impacta. Tortosa com a ciutat singular, inesperada i sobtada», explica al Diari el director de Turisme Oriol Segarra.

Partint de la premisa que tombar les cases de davant la Catedral fos una decisió encertada (hi ha qui ho posa en dubte), el que està clar és que el fet d’obrir la Catedral al riu el 2015 ha canviat radicalment l’skyline de la ciutat.

La façana fluvial s’ha convertit ara en la postal de Tortosa que tothom busca, en l’estampa més fotografiada, la que els turistes enregistren en la retina. Poder-la observar, a més, dalt del llagut Lo Sirgador, s’ha convertit en un gran atractiu turístic i en tota una experiència. Lo Sirgador ha significat un abans i un després, és un producte únic, ideal per a tot tipus de turistes: la capital de l’Ebre vista des de l’Ebre. «Ara la referència de Tortosa és la façana fluvial. Qui ve vol entrar en aquest riu», constata Segarra.

La sensació general és que Tortosa amaga grans tresors per descobrir. Però mica en mica s’hi estan destinant importants esforços i la ciutat s’està posant a punt i en pocs anys seran una realitat grans projectes que es postulen com a importants atractius turístics que marcaran un punt d’inflexió.

En primer lloc, l’esperada plaça de la Catedral de Tortosa, que s’ha endarrerit, estarà llesta durant el primer trimestre del 2020. Hi haurà un espai interpretatiu on visitar les importants restes arqueològiques que s’han descobert, i el projecte també inclou la creació d’un mapping permanent que es projectarà sobre la façana de la Catedral.

En acabar la plaça, el Bisbat de Tortosa restaurarà la façana de la Catedral en profunditat, ostensiblement degradada i bruta. També aviat es veurà finalitzada la Casa de les Tres Cultures, equipament turístic que s’ubicarà en un dels pavellons de l’antic Balneari del Porcar, a tocar del call jueu al barri de Remolins. Al centre s’explicarà la convivència durant segles a la ciutat de les cultures cristiana, musulmana i jueva. Els treballs també preveuen un pas soterrat que connecta amb la font del balneari i una rampa i escales que connecten amb la resta de l’àmbit de l’antic balneari. Un recorregut en la línia dels atributs de Tortosa: ben singular. La Casa de les Tres Cultures sumarà un actiu turístic a la ciutat ja que permetrà enllaçar els Jardins del Príncep, per on accediran els turistes que arribaran al call jueu.

D’entre els projectes que en el futur immediat s’hauran d’emprendre de ben segur que tindrà protagonisme la important muralla de la ciutat i el repte dels habitatges abandonats i degradats del nucli antic.

Siga com siga, el turisme continua a l’alça a Tortosa, cada any enregistra més pernoctacions, i la ciutat es consolida com a destí cultural i patrimonial. «Som el destí patrimonial de les Terres de l’Ebre. Els turistes que venen a la platja a la Ràpita o que fan la Via Verda acaben venint aquí perquè no tenen aquesta oferta patrimonial al territori», expressa el director.

Posicionament

Arran del Pla de Foment Turístic de Tortosa (2012-2015), el posicionament escollit va ser ‘Ciutat del Renaixement’. «Però no hem de pecar de reduccionistes. El Renaixement és el que ens diferencia i ens fa únics però ha de ser el punt de partida per a tota la resta». I és que Tortosa, ciutat mil·lenària, compta amb tanta història com una gran capital: ibers, jueus, època medieval, modernisme, Guerra Civil...

Els vectors complementaris de la ciutat, a nivell turístic, són sense dubte el turisme sostenible (Tortosa està a tocar de dos parcs naturals, el del Delta de l’Ebre i el dels Ports) i el cicloturisme, amb la Via Verda que naix a la ciutat i per la qual passen milers de visitants cada any.

Juntament amb el llagut, la Catedral és l’atractiu número 1 dels visitants (és probablement l’edifici patrimonial més valuós del conjunt de les Terres de l’Ebre), que acostumen a ser catalans, valencians, madrilenys i francesos.

Amb la plaça de davant acabada i la façana restaurada, és d’esperar que el temple i aquest nou espai és converteixi en un punt neuràlgic pel que fa al turisme a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari