Tortosa es mostra com a Capital de la Cultura Catalana

Tradició i modernitat es donen la mà en l’acte inaugural de l’esdeveniment que ha de remoure la vida cultural de la ciutat aquest 2021

20 febrero 2021 11:30 | Actualizado a 20 febrero 2021 11:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sota el lema ‘La cultura que vivim!’ va tenir lloc ahir divendres l’acte inaugural de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021. Tradició i modernitat es van donar la mà en aquesta cerimònia, pensada per mostrar la vitalitat cultural de la ciutat i donar el tret de sortida a tot un any d’activitats. L’acte estava inicialment previst durant el gener, però el repunt de casos de la tercera onada de covid-19 al país –que va comportar l’increment de limitacions per part de la Generalitat, entre les quals, el confinament municipal– va fer necessari el trasllat al mes de febrer. Així, a la cerimònia de l’Auditori Felip Pedrell, ahir al vespre, hi va poder assistir només una representació del teixit cultural i associatiu de Tortosa, mentre que la resta de la ciutadania va haver de seguir l’esdeveniment per televisió o internet, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

L’acte va suposar l’estrena de l’himne de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021, composat pel músic Arturo Gaya. A més, va comptar amb actuacions de diversos representants dels col·lectius de la cultura de la ciutat, amb disciplines com la música, la dansa o el teatre. Així, es van poder descobrir fragments dels textos del folklorista Joan Moreira, interpretats per l'alumnat de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa, o escoltar, de la mà del grup Accent Ensemble, peces dels grans mestres lírics de la ciutat: Joan Monclús o Felip Pedrell, del qual es va interpretar una peça inèdita. Però també veure una proposta de creació videoartística combinada amb dansa, a càrrec de Marta Viladrich i Manel Miró, o seguir a ritme de músiques urbanes o de rumba les propostes de la formació Local: una combinació de músics jóvens consolidats amb nous talents.

8 eixos i 7 tresors

La Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021 té 8 eixos, al voltant dels quals s’estructuren els actes que aniran tenint lloc al llarg de tot l’any: l’expressió corporal i musical, la creativitat artística, el treball, el patrimoni, la creença, les lletres, la festa i la gastronomia.

En el marc de la Capital també s’han escollit els 7 tresors del patrimoni tortosí: el castell de la Suda i les fortificacions; la Festa del Renaixement; la catedral de Santa Maria; el riu Ebre i la navegació fluvial; els Reials Col·legis (imponent edifici del renaixement català); i la Banda Municipal de Música, a més del Museu de Tortosa i els edificis modernistes on s’ubica (antic escorxador).

Durant aquest any també es viuran alguns aniversaris destacats, com els 25 anys de la inauguració del teatre auditori Felip Pedrell o la 25 edició de la Festa del Renaixement (que s’havia de celebrar l’any passat, però es va haver d’ajornar per la pandèmia).

Comentarios
Multimedia Diari