Tortosa es prepara per a la gran festa del món geganter

Entre el 17 i el 19 de setembre la capital del Baix Ebre serà Ciutat Gegantera 2021,  amb activitats dedicades a la imatgeria festiva

28 julio 2021 10:50 | Actualizado a 28 julio 2021 10:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Del 17 al 19 de setembre tindran lloc els actes de la Ciutat Gegantera 2021 a Tortosa. Aquesta celebració anual té lloc cada any a una localitat catalana diferent i al seu voltant s’hi organitzen activitats que promocionaran la cultura popular catalana. Aquest esdeveniment, que gira al voltant de la imatgeria festiva, es porta celebrant des de l’any 1985 i a les Terres de l’Ebre només ha tingut lloc en dues ocasions anteriors, el 2002 quan es va celebrar a la Ràpita i el 1998 quan va tenir lloc a Móra d’Ebre. Des de feia temps, l’Ajuntament treballava perquè la capital del Baix Ebre es convertís en ciutat gegantera i aquest 2021 ha estat possible, juntament amb la Capitalitat de la Cultura Catalana. Això sí, amb les restriccions molt presents. Que no deixaran celebrar alguns actes amb normalitat i sent pendents de les mesures marcades pel PROCICAT. Així, Tortosa agafa el relleu de Castellbisbal el 2019, ja que la capitania de Sant Boi de Llobregat prevista per al 2020 es va veure greument afectada per la pandèmia i no es va poder dur a terme amb normalitat.
En aquesta 33a edició, hi haurà el primer dia una trobada de figures i bestiari festiu i un tancament d’actes amb el ball protocol·lari de l’Àliga de Tortosa acompanyada pels músics de la colla gegantera de Tortosa. Dissabte, hi haurà el pregó, una cercavila i la inauguració d’un monument per commemorar el 25è aniversari de la Colla Gegantera de Tortosa i l’edició 33 de la Ciutat gegantera de Catalunya. Aquell mateix dia, hi haurà un concert de música en homenatge al Mestre Moreira i un concert d’Havaneres a càrrec del grup Arrels dels Ports seguit d’una plantada de les colles de Diables i bèsties de foc i un correfoc. Per acabar, a la nit hi haurà un concert d’Elma. L’últim dia, diumenge, s’han previst cercaviles, una mostra de balls de gegants, i la rebuda del títol de Ciutat Gegantera de Catalunya. Finalment, per concloure hi haurà una cercavila seguida d’un tancament dels gegants. Joan Carles Bonfill, president de la Colla Gegantera de Tortosa, remarca que fa molt de temps que les colles de cultura popular no poden sortir al carrer amb normalitat, i que la Ciutat Gegantera de Tortosa «suposarà una bona oportunitat perquè puguin tornar a lluir els seus gegants». Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, ha celebrat l’elecció del municipi i ha destacat l’aposta per la cultura popular per part de l’Ajuntament: «Des del govern municipal hem fet una aposta des de fa anys per impulsar el folklore i un exemple és la transformació de la llotja en la Casa dels Gegants, on els xiquets i els visitants poden veure durant tot l’any els gegants i la cort de bèsties», ha dit Roigé.

Ampliació del seguici

Arran d’haver estat escollida com a Ciutat Gegantera, Tortosa custodiarà durant un any la imatgeria de l’Associació de Colles Gegantera de Catalunya, els Gegants Treball i Cultura i s’ocuparà de treure’ls a ballar.
A més, ahir al matí, des de l’Ajuntament també es va anunciar la creació de dos nous gegantons de Rubi i Rufo (dos dels vuit gegants que té Tortosa actualment) que permetran augmentar el seguici de la ciutat i la construcció de rèpliques dels gegants més antics del municipi per tal de conservar-los i fer que sigui més còmode el seu ús gràcies a l’ús de materials més lleugers en l’actualitat.

Comentarios
Multimedia Diari