Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Ebre Memòria històrica

Tortosa homenatja els deportats als camps d’extermini nazi

Avui es compleixen 75 anys de l’alliberament d’Auschwitz i es commemora el Dia Internacional en Memòria de l’Holocaust

REDACCIÓ

Whatsapp
Meritxell Roigé i Dolors Bel. Foto: Ajuntament de Tortosa

Meritxell Roigé i Dolors Bel. Foto: Ajuntament de Tortosa

L’alliberament del camp d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener del 1945, marca el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. L’Assemblea General de les Nacions Unides va promoure que cada any es recordés aquesta data, després que detectés la creixent intolerància política i contra determinades minories que aflora en determinades ocasions arreu del món.

Enguany, quan es compleixen 75 anys del final de la Segona Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps d’extermini, Tortosa commemorarà el Dia Internacional i recordarà les persones del municipi que van ser empresonades, i en alguns casos assassinades, en algun dels camps de concentració de l’Alemanya nazi.

Les dades del ministeri de Cultura documenten almenys els casos de 36 tortosins (de les més de 200 persones al conjunt del territori), que van ser deportats i reclosos als camps d’extermini. La gran majoria, al camp de Mauthausen, encara que també en consten a altres camps com els de Buchenwald o Neuengamme. Dels 36, només en van poder ser alliberats 12.

L’acte d’homenatge consistirà en una conferència que anirà a càrrec d’un dels estudiosos que millor coneix al territori els casos dels deportats ebrencs a l’Alemanya nazi: Joan Baptista Beltran parlarà d’’Els deportats tortosins als camps d’extermini nazi’. L’acte tindrà avui a les 19.30 hores, a l’aula didàctica del Museu de Tortosa i és obert a tota la ciutadania.

Precisament, l’acte tindrà lloc al conjunt modernista del Museu, que des del 2007 té dedicat un dels pavellons a la memòria del tortosí Antoni Garcia Alonso, un dels que van ser reclosos al camp de Mauthausen. Allà va treballar al laboratori fotogràfic, juntament amb un altre presoner català molt conegut, Francesc Boix. Gràcies a la tasca que van desenvolupar van poder testimoniar alguns dels horrors comesos pel règim nazi d’Adolf Hitler, salvaguardant per a la història algunes fotografies fetes al camp fins a l’alliberament per les tropes aliades.

«L’acte vol ser un reconeixement als tortosins que van viure directament l’episodi més punyent de l’Europa del segle XX i una de les pitjors barbaritats que han succeït al llarg de la història. Però també un record als milions de persones que van ser tractades de manera inhumana i exterminades, i que són l’exemple més clar de la irracionalitat que comporta qualsevol tipus de fanatisme», ha afirmat l’alcadessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Per la seua banda, la nova regidora de Memòria Històrica, Dolors Bel, ha remarcat que per primera vegada es farà un acte institucional d’aquestes característiques a Tortosa coincidint amb el Dia Internacional de l’Holocaust, que vol tenir continuïtat en els anys posteriors.

Temas

Comentarios

Lea También