Tortosa invertirà un milió d'euros en la reforma total del pont de l'Estat

S'amplien els passos per a vianants i ciclistes, es repinta, es milloren els accessos i s'il·luminarà amb tecnologia LED

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’històric pont de l’Estat de Tortosa, degradat pels pas dels anys, es convertirà en una nova icona de la ciutat. Aquesta és l’aspiració de l’ambiciós projecte presentat per l’Ajuntament de Tortosa de reforma integral de l’estructura, construïda el 1939 sobre les pilastres de l’antic pont destruït durant la Guerra Civil.

L’obra és possible gràcies a un ajut clau de la Diputació de Tarragona, d’uns 800.000 euros, i d’una aportació de fons propis de 160.000 euros. En total, prop d’un milió d’euros. La voluntat és adjudicar l’obra el mes d’abril i es comencin els treballs tot seguit, amb un termini d’execució previst d’entre cinc i vuit mesos.

L’avantprojecte presentat ahir, obra de l’arquitecte Xevi Bayona, preveu tres grans actuacions. D’una banda, l’ampliació de les voreres fins a assolir els dos metres d’amplada a banda i banda. En segon terme, la neteja, asfaltat de la calçada, pintat i millora dels accessos i, en tercer lloc, la nova il·luminació del pont, mitjançant tecnologia LED.

Pel que fa a les voreres, Bayona va admetre que ni les actuals baranes ni alguns dels accessos compleixen la normativa. Això unit al fet que el pas de vianants és estret i, per a molts, perillós obliga a modificar completament aquest espai del pont.

Així s’eliminarà la barana actual i s’obriran dos passadissos a alçades diferents (veure imatge virtual superior). El primer s’utilitzarà com a carril per a bicicletes i el segon per a pas de vianants. Aprofitant el desnivell es col·locaran seients per contemplar una visió privilegiada del riu Ebre i la façana fluvial de la ciutat. El pas de vianants es tancarà amb una barana transparent amb passamà de fusta.

De color blanc i negre

En segon terme, el pont es netejarà, es tornarà a asfaltar la calçada i es repintarà. En el cas dels arcs, el color de pintura metàl·lica actual serà substituït pel color blanc, que explicà ahir Bayona era l’original de l’estructura. La base, en canvi, per on transiten nombrosos serveis que connecten les dues riberes del riu es pintarà de color negre per atenuar la seva visibilitat.

Els accessos també es modifiquen. Al barri de Ferreries, s’habilitarà una passarel·la de pendent suar en forma de zig-zag i una escala. Al cantó del nucli antic es planteja una actuació més ambiciosa, ja que així ho permet l’existència d’un carrer a banda i banda. Així, el pas de vianants i carril bici al marge esquerre del pont arribaran pràcticament a peu pla al carrer Víctor Gimeno oferint un accés més agradable que l’actual per als vianants.

Il·luminat de nit

El tercer gran àmbit d’actuació de projecte és nou enllumenat a l’estructura. En primer lloc, s’eliminen les actuals faroles. L’arquitecte proposa una tira de llum LED al llarg de les tres arcades i una quarta a la part inferior del pont. Aquest tipus d’il·luminació, que permet variat la gamma cromàtica a voluntat, vol singularitzar i emfatitzar tot el conjunt, duplicant el seu afecte amb el reflex sobre l’aigua del riu.

El juny de 2014, el ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar una moció, presentada inicialment per ERC, i consensuada per tots els grups, per demanar millores al pont de l’Estat; embrió del projecte presentat.

Comentarios
Multimedia Diari