Tortosa ja té el seu pla estratègic per «aprofitar tot el seu potencial»

L’Ajuntament ha encarregat un document a la URV per definir les grans línies d’actuació de la pròxima dècada

08 abril 2021 17:20 | Actualizado a 08 abril 2021 19:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La ciutat de Tortosa ja té el seu pla estratègic 2020-2030 per «aprofitar tot el seu potencial». Es tracta d’un document encarregat per l’Ajuntament de Tortosa a la Universitat Rovira i Virgili que identifica els elements d’oportunitat de què gaudeix la ciutat i a partir dels quals elabora un seguit de propostes per encaminar el desenvolupament futur en diversos àmbits.

Entre aquests eixos destacats, es remarca seguir treballant en la valorització del centre històric, l’enfortiment dels sectors comercial i turístic com a àmbits clau, la implantació de noves activitats industrials o la consolidació d’esdeveniments que aconsegueixen atraure visitants a la ciutat, com per exemple en qüestions culturals o esportives.

«Tortosa ha de ser una ciutat mitjana amb identitat, autoestima i dinamisme, que s’articula des d’un nucli antic i un centre regenerats i amb activitat, des d’un patrimoni singular i des d’una relació molt estreta amb un entorn de qualitat, en el qual el riu Ebre té un paper fonamental i diferenciador», va valorar ahir en la presentació del pla el coordinador de la redacció del mateix, el doctor Juan Antonio Duro, responsable de la càtedra d’Economia Local i Regional de la URV.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va declarar que el pla permet disposar d’un «full de ruta de les actuacions a definir a la ciutat durant la pròxima dècada», malgrat que caldrà adaptar-lo a les circumstàncies generades durant els últims mesos per la pandèmia. Roigé va recordar que l’elaboració d’un pla estratègic per a la ciutat va ser un dels compromisos adquirits pel govern municipal i que, en la seua redacció, els tècnics de la universitat han comptat amb la participació dels diferents departaments de l’Ajuntament. De la seua banda, el director del Campus Terres de l’Ebre, el doctor Jordi Sardà, va remarcar que es tracta d’un pla «rigorós» i que serà «útil per a la ciutat, ja que dóna pautes per poder aplicar al llarg del temps».

El document defineix 10 línies estratègiques i 135 actuacions, 24 prioritàries i 12 projectes estratègics. «És un full de ruta viu i participat i pres amb molta responsabilitat», va dir Duro. «Exemplifica l’enorme potencial que té la ciutat».

La redacció del Pla estratègic ha comptat amb la participació de més de 200 agents del teixit social de la ciutat així com d’una important participació tècnica per part del Campus Terres de l’Ebre de la URV, que ha comptat amb aportacions de professors i investigadors de fins a sis departaments de la universitat, un fet «gens comú» i que a la vegada «confereix fortalesa al pla», segons Duro.

Entre les actuacions es proposa convertir el polígon Catalunya Sud en un parc empresarial avançat, crear un hub tecnològic, coordinar les eines dels espais d’emprenedoria per afavorir-la i atreure empreses del sector agroalimentari. El Pla aposta per consolidar la funció de centre urbà entre el nucli històric i l’eixample de la ciutat, amb nous espais «amables» que permetin també incentivar el comerç. Els redactors també animen a convertir Tortosa en una ciutat turística apostant per un «recurs primari» que podria ser la façana fluvial del riu.

«Després de presentar aquest pla queden molt clares les oportunitats que tenim com a municipi, els objectius fixats i els reptes. La voluntat de l’Ajuntament és poder-ho implementar i tirar endavant. Tenim un gran pla i hem d’aprofitar com a ciutat les oportunitats que tenim al davant», va cloure l’alcaldessa.

Eixos del pla:

  • Urbanisme. Amb atenció a la recuperació del nucli antic.
  • Activitat empresarial. Convertir el polígon Catalunya Sud en un parc empresarial avançat.
  • Indústria. Impulsar l’àmbit tecnològic i agroalimentari. 
  • Comerç. Fer de les compres a la ciutat una experiència. 
  • Turisme. Atraure visitants durant tot l’any amb la façana fluvial i els monuments.
  • Àmbit cultural i esportiu. La celebració d’esdeveniments com a pol d’atracció.
  • Educació. Educació en valors, compromís cívic, educació no sexista i introduir l’educació en la tecnologia.
  • Salut. Garantir l’assistència sanitària en els diferents nivells assistencials.
  • Benestar. Atenció a la gent gran i inclusió social.
  • Marca de ciutat. Gestió i governança d’aquest pla.

Comentarios
Multimedia Diari