Tortosa: la reforma del barri del Castell obre un passeigdes de l’Absis a la Suda

L’obra, condicionada per la complexitat del terreny, preveu la instal·lació de nous serveis
de clavegueram, aigua, enllumenat, electricitat, telefonia i telecomunicacions a tota la zona

24 diciembre 2019 09:20 | Actualizado a 24 diciembre 2019 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Avança al nucli antic de Tortosa la reforma del barri del Castell, un dels més degradats i deshabitats de la ciutat. L’Ajuntament executa una actuació d’urbanització i millora de l’entorn del parc del Castell que permetrà crear una zona de passeig entre la plaça de l’Absis de la catedral i el castell de la Suda.

Els treballs van arrencar a l’estiu amb l’enderroc de dos immobles en estat de ruïna que hi havia al carrer dels Capellans. A hores d’ara l’actuació continua amb la renovació integral i instal·lació de nous serveis, com els de clavegueram, aigua, enllumenat, electricitat, telefonia i telecomunicacions, amb obres a diferents punts del barri.

L’espai del parc del Castell ocupa prop de 2.800 metres quadrats de terreny. Tal i com ja va avançar el Diari, l’actuació compta amb un pressupost de més de 670.000 euros, amb finançament també dels fons Feder i del Pla de Foment Turístic de la Generalitat de Catalunya.

Orografia complicada

Segons explica l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, es tracta d’una actuació que ha de fer front a diverses complexitats tècniques, ja que se situa en uns terrenys amb una orografia complicada, als peus del castell, el que suposa un gran desnivell.

A més, l’accessibilitat per a la maquinària no és fàcil perquè el barri del Castell compta amb carrers molt estrets que dificulten el pas.

Roigé remarca que l’objectiu és «crear aquest nou entorn a la part superior del barri del Castell, donant continuïtat al passeig de Ronda al vessant est de la Suda», fet que també suposa una actuació important per recuperar urbanísticament el barri.

Una vegada estigui acabada l’actuació, aquest nou passeig inclourà la resta d’imatges creades per l’il·lustrador Ignasi Blanch a partir de diversos personatges històrics de Tortosa, una part de les quals ja es poden veure al passeig de Ronda o de les Cultures (la resta es troben temporalment al museu), pensades per ajudar els turistes i la ciutadania a fer un viatge pels més de 2.000 anys d’història de la ciutat. Així, inclouen el riu Ebre, Pòrcia Eufròsine, Meliosa, Abu Bakr, Menahem Ben Saruq, un mercader, un notari i l’Orde de l’Atxa, la Disputa de Tortosa, Cristòfor Despuig, els moriscos, Francesc Vicent Garcia, enginyers militars, Maria Griñó, Beltri, Abril i Montguió, Jaume Ferran Clua i Gerard Vergés.

Carrer Jurista Miralles

De forma paral·lela, a la part inferior del barri del Castell també està previst que en les pròximes setmanes comence una altra actuació urbanística per completar l’arranjament de carrers a l’entorn del nucli antic.

Concretament, està previst arranjar el carrer Jurista Miralles, que connecta el carrer del Vall amb la plaça dels Estudis. L’obra comportarà la transformació en un sol nivell, amb l’eliminació de les barreres arquitectòniques existents, i completarà l’actuació que s’ha fet tant a la mateixa plaça dels Estudis com al carrer de la Mercè i carrer Sant Felip Neri, al voltant del nou Palau de Justícia, segons ha detallat el Consistori tortosí.

Comentarios
Multimedia Diari