Tortosa mostra la seua devoció per la patrona amb la solemne processó

El culte a la Cinta viu el seu moment àlgid i més esperat cada primer diumenge de setembre a la capital del Baix Ebre

03 septiembre 2018 09:13 | Actualizado a 03 septiembre 2018 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Davant la pregunta de quin és el moment més emotiu de les Festes de la Cinta de Tortosa, molts tortosins responen el mateix: l’arribada de la Mare de Déu a la Catedral, després de la processó per tota la ciutat. Aquell moment, amb la Mare de Déu alçada i pujant les escales de la Catedral envoltada de persones que canten el commovedor Himne de la Cinta, la claror de les espelmes i el repic de les campanes, és per a molts el veritable motiu i significat de les festes, que homenatgen amb molta devoció la patrona de la ciutat.

La processó se celebra cada dia de la Cinta, el primer diumenge de setembre, amb les últimes hores de la tarda, i s’allarga fins passades les nou de la nit. Enguany no hi ha hagut ni rastre de pluja com altres anys, i tampoc no ha fet excessiva calor.

La processó fou presidida pel  bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, i es va celebrar acompanyada del seguici festiu de la Cinta, la Lira Ampostina i la Banda Municipal de Música de Tortosa. El primer majordom de l’Arxiconfraria de la Cinta, Javier Colina i Villanueva, va confiar enguany l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria a Meritxell Roigé i Pedrola, alcaldessa de Tortosa, a la qual van acompanyar com a borlistes Josep Artur Anguera i Galiana, president de Creu Roja Tortosa, i Lluís Pegueroles i Ariño, director de Càritas Interparroquial Tortosa. La junta de la Cort d’Honor va confiar la seua bandera a una representació del col·lectiu professional relacionat amb l’ensenyament de la ciutat. La portà Irene Jover i Miró, vocal de la junta de la Cort d’Honor, i la van acompanyar com a borlistes M.ª José Ariño i Cespedosa i M.ª José Gascón i Valldepérez, sòcies de l’entitat.

Ahir al matí va tenir lloc la diada castellera de la Cinta, amb la participació dels Castellers de Tortosa, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Vila-seca i, a la tarda, l’acte d’homenatge al tortosí absent. La nit va ser marcada pel concert d’Els Catarres al parc.

Avui, últim dia de festes
Avui és el darrer dia de les Festes de la Cinta. A les 12 hores tindrà lloc el XIX Premi Ovidio Tobías Dóna’m la mà, amb un lliurament de premis en reconeixement dels valors humans. A la tarda hi haurà el tradicional i divertit Cos Iris a l’avinguda de la Generalitat, en un dels actes probablement més esperats especialment entre els més petits de la ciutat. Després del Cos Iris s’iniciarà la Festa de l’Aigua.

A la nit, a les 23 hores al parc, hi haurà el final de festa amb música d’arrel: «25 anys al 4L. Tortosa amb els Quicos». Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries celebraran tot just 25 anys amb un concert especial que recorre la seua trajectòria: 25 anys a la carretera, en el cas dels Quicos, dalt del 4L.

Enguany com a novetat, per fer de la Cinta 2018 les festes amb l’esperit més altruista, es proposa acomiadar-les amb una altra gran mostra de solidaritat. Així, el Banc dels Aliments instal·larà durant el concert un punt de recollida d’aliments de primera necessitat. Es pot portar llet, oli, llegums cuits i conserves de peix i verdura.

Comentarios
Multimedia Diari