Tortosa ofereix nous ajuts per rehabilitar habitatges del nucli antic

En l’última dècada les administracions han invertit per recuperar places i carrers i ubicar-hi equipaments públics, però queda pendent que la iniciativa privada aposti també de forma clara per la part antiga de la ciutat

06 julio 2018 08:55 | Actualizado a 08 julio 2018 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La recuperació del nucli antic de Tortosa té una assignatura pendent: l’habitatge. Mentre en l’última dècada s’han recuperat molts carrers i espais de la via pública, gràcies en gran part a la injecció econòmica de vora 20 milions d’euros  que va suposar el Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat), el procés de rehabilitació de vivendes particulars ha estat molt més lent. 

L’Ajuntament acaba d’obrir una nova convocatòria de subvencions a la rehabilitació d’edificis del centre històric. Poden acollir-s’hi propietaris o comunitats de propietaris de tots els barris de la part antiga de la ciutat. Les actuacions que poden ser objecte d’ajuda són la rehabilitació de façanes; la recuperació de cobertes, les instal·lacions d’elements comuns dels edificis i obres d’accés i mobilitat, on s’emmarcaria per exemple la instal·lació d’ascensors. Els ajuts poden cobrir el 50 per cent de l’obra, amb uns màxims que van des dels 1.500 als 4.000 euros depenent de l’actuació. El termini per presentar sol·licituds finalitza el 30 de setembre.  L’Ajuntament va posar en marxa l’any passat aquestes subvencions, les quals succeeixen als ajuts anuals que es van atorgar durant tot el període de vigència del Pincat. Durant el 2017 es van atorgar 7 ajuts, amb un total de 16.150 euros entre façanes, cobertes i elements comuns. 

Entre 2008 i 2015, es van atorgar un total de 82.525 euros en ajuts  per a rehabilitació de cobertes; 168.669 euros per a façanes i 35.767 per a elements comuns, segons dades de l’Ajuntament.  

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha recordat que l’àmbit d’actuació d’aquestes subvencions és el nucli històric de la ciutat i que la voluntat del govern municipal és continuar fomentant la rehabilitació entre els propietaris «per tal d’aprofitar sinèrgies amb la inversió realitzada al nucli antic durant els últims anys». L’objectiu final és que els ciutadans de Tortosa tornin a creure en el seu centre històric i l’escullin per a fixar-hi la residència. 

Després de la finalització del Pincat, l’administració ha continuat apostant per fer millores i portar equipaments al nucli antic, com és el cas de l’edifici de les delegacions de la Generalitat, inaugurat fa prop d’un any al carrer Montcada, o el nou edifici judicial en construcció. Un cop acabada aquesta obra, es preveu arranjar els carrers Mercè, Plaça Estudis, Sant Felip Neri, i per més endavant es deixa el barri del Castell. 

‘Hem de donar vida al barri’

L’Associació de Veïns del centre-nucli històric valora molt positivament els ajuts a la rehabilitació, però els considera insuficients. Per al seu president, Josep Baubí, hi hauria d’haver una major coordinació amb la Generalitat per afavorir encara més les obres de privats. «Volem un barri per viure-hi, no només que sigui una seu administrativa i un museu»,  afirma. L’entitat també demana a l’Ajuntament que instal·li senyalització del nou edifici de la Generalitat, ja que després de un any encara hi ha molts ciutadans que desconeixen la seva ubicació.

Comentarios
Multimedia Diari