Tortosa projecta la recuperació de les restes de l'antic balneari d'en Porcar

L'equip de govern vol transformar l'entorn de l'antic equipament erigit el primer terç del segle XIX, avui abandonat, en el motor turístic del call jueu del barri de Remolins

19 mayo 2017 15:43 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa ja treballa en un projecte de revitalització turística del call jueu de Remolins que inclou la recuperació de les restes en més bon estat de l’antic balneari d’en Porcar. Així es desprèn del debat d’una moció de Movem Tortosa en l’última sessió plenària que reclamava un pla de millora i rehabilitació dels edificis de l’antic balneari.

De fet, un dels principals projectes d’aquest mandat és la construcció d’un centre d’interpretació de les tres cultures -cristiana, jueva i musulmana- al call jueu de Remolins. El centre aprofitaria la museïtzació de l’antic Centre d’Acollida Turística (CAT) de Tortosa, a l’entrada de la ciutat i avui en desús. L’Ajuntament de Tortosa ha presentat un projecte a una línia d’ajuts europeus a través del COPATE de 697.898 euros de pressupost per recuperar l’espai de l’antic balneari com a motor del call jueu i apostar per la realitat augmentada.

L’edifici de l’antic balneari se situa en un solar de més de 1.700 m2. El conjunt està abandonat, fins al punt que diversos edificis s’han ensorrat, tot i que forma part del Catàleg d’Edificis de Caràcter Històric.

L’edifici principal està format per una torre de quatre nivells amb elements modernistes, amb balcó a la primera planta i un rellotge de sol (vegeu la imatge), un edifici de dos plantes amb dos grans sales i un tercer edifici, menor, que els uneix.

El portaveu del principal grup de l’oposició, Jordi Jordan, de Movem Tortosa, remarcà que la torre és l’element del conjunt amb més opcions de ser recuperat, donat el mal estat de la resta d’edificis. «Tot i així, passa el temps i cada cop el conjunt es degrada més», lamentà.

La moció de Movem, que recull les demandes del moviment veïnal del barri, va ser aprovada per tots els grups de l’oposició però va rebre el rebuig de l’equip de govern, format per CiU i ERC

El regidor de Turisme, Josep Monclús (ERC), va rebutjar la moció, que també sol·licitava destinar l’espai a equipament públic, «perquè el seu grup es queda curt respecte el projecte que tenim, que és més ambiciós. Treballem amb un projecte turisticourbanístic potent, que cerca la complicitat de diferents administracions». La regidora d’Urbanisme, Meritxell Roigé, va admetre la voluntat de vincular les restes de l’antic balneari amb el call.

Comentarios
Multimedia Diari