Tortosa promou el desconegut i valuós llegat de Mayor Zaragoza

Més de 3.500 llibres i 210 objectes de països de tot el món conformen el llegat que l'exdirector general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza va deixar a Tortosa per les seues arrels familiars

19 mayo 2017 18:23 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Més de 3.500 llibres d’art, història, ciència o literatura i 210 objectes artístics d’arreu de tot el món conformen el llegat de Federico Mayor Zaragoza que es pot visitar a la Cambra de Comerç de Tortosa, a la Casa Brunet.

Amagat i desconegut per a molts tortosins, el llegat de qui va ser director general de la Unesco de 1987 a 1999 resulta d’un valor incalculable. Ara, l’Associació Amigues i Amics de la Unesco, presidida per Montse Esteve, es dedica a donar-lo a conèixer al territori, ja que es tracta d’una col·lecció única i personal. L’equip que treballa catalogant aquest llegat exposat a la sala Federico Mayor (pare), el conformen un grup de voluntaris, dos bibliotecàries i un informàtic. L’objectiu de tot plegat és que esdevingue un espai pedagògic, d’investigació, de foment dels valors Unesco i de la cultura de pau.

Les visites a la sala Federico Mayor són els primers dimarts laborables de cada mes, en horari de 16 a 18 hores, i també hi ha la possibilitat de concertar visites concertades per grups o centre escolars.

A més, Amigues i Amics de la Unesco a Tortosa també disposa de material didàctic dels temes relacionats amb la Cultura de Pau i el món Unesco adreçats a escolars.

D’entre les peces que es poden veure a la Cambra de Comerç, hi ha regals diplomàtics d’autoritats i objectes personals propis, ja que abans d’esdevenir director de la Unesco, Mayor Zaragoza ja viatjava i visitava molts països i va anar adquirint tota una sèrie de records. Aproximadament, d’entre els objectes artístics, un 50% són asiàtics, un 26% africans, un 15% europeus, un 8% americans i un 1% d’Oceania. El llegat conté així mateix un fons de creacions personals, com ara gravats i pintures i els llibres del mateix Zaragoza publicats en diversos idiomes.

D’entre les peces d’Àfrica, per exemple, es poden veure regals de tribus locals com màscares, figuretes i escultures de Burkina Faso, un joc de mancala amb llavors, un barret de Mali, una escultura que representa l’arbre de la vida o l’ocell Kalao de Mali, que vindria a ser com un colom de la pau. També es pot veure un ceptre de la Costa d’Ivori, on van coronar Zaragoza príncep. Paradoxalment, oposat a la cultura de pau que ell promulga, la punta del ceptre va resultar que és també una llança.

Pel que fa als objectes de Sud-amèrica, destaca per exemple una roda de la humanitat de Brasil, on hi ha representades diverses figures humanes d’homes, tot i que Zaragoza afirmaria que l’únic que feia falta perquè aquesta roda girés era una dona.

D’entre les peces dels països asiàtics, hi ha delicades obres d’art com quadres del Japó, ninots Ichimatsu de porcellana i nines que representen els emperadors.

Regal de Yasser Arafat

També de forma paradoxal, alguns països àrabs li van regalar dagues com les que regalen als seus joves. A les vitrines que exposen aquestes dagues, ben a prop es troba un objecte amb molt de valor: Yasser Arafat li va fer entrega el 1997, durant uns acords de pau entre Israel i Palestina, d’una talla de nacre que representa un Sant Sopar.

L’Associació Amigues i Amics de la Unesco ja ha fet la primera catalogació de tot aquest important llegat i ara, de la mà de la historiadora de l’art Noemí Navarro, es dedica a fer un estudi individual de cada objecte, ja que volen tenir documentada cada peça.

Comentarios
Multimedia Diari