Tortosa rebutja la petició d’un nou hospital i aposta per ampliar l’actual

El govern municipal  tomba dues mocions dels partits de l’oposició per reclamar el nou hospital, un projecte aturat fa anys

04 julio 2017 08:20 | Actualizado a 04 julio 2017 15:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El govern municipal format pel PDeCat i ERC, amb el suport del PP, va tombar ahir dues mocions idèntiques presentades pels principals grups de l’oposició, Movem Tortosa i el PSC, que instaven al Govern de la Generalitat a reprendre el projecte de construcció d’un nou hospital de referència a la ciutat. Les mocions, que van obtenir el vot favorable de la CUP, només van rebre 8 vots enfront dels 21 regidors del plenari.

Els grups de l’oposició van recordar que la Generalitat va anunciar l’any 2006 la construcció d’un nou hospital al barri de Ferreries i que al llarg dels següents anys i fins al 2010 es va tramitar el projecte amb la presentació del concurs d’idees del nou edifici i la previsió del cost de l’obra, xifrada en 133 milions d’euros.
Amb l’arribada del nou govern de la Generalitat el 2011, i en plena crisi econòmica, es va ajornar la inversió.

Amb tot, el febrer de 2011, el ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar per unanimitat una proposta que instava la Generalitat a mantenir els compromisos adquirits.

El març de 2017, el Parlament aprovà una esmena del PSC per garantir la redacció del projecte constructiu del nou hospital.

Movem Tortosa i el PSC van afegir que l’actual Hospital Verge de la Cinta es va construir als anys 70 del segle XX, damunt d’un turó envoltat d’elements patrimonials protegits, que pateix greus problemes d’aparcament i amb moltes dificultats per  projectar la seva ampliació.

Encara més, els portaveus Enric Roig (PSC) i Jordi Jordan (Movem) van recordar que la Generalitat ha apostat per la construcció de diversos nous hospitals a Catalunya, un a Olot finalitzat i inaugurat el 2014, i altres a Girona i a Tarragona, aquest en substitució de l’actual Joan XXIII.

El primer tinent d’alcalde del govern, el republicà Josep Monclús, afirmà que les demandes de l’oposició s’inscriuen en una visió de l’atenció hospitalària del segle XX i no del segle XXI i que un nou hospital no garanteix per se la millora de les necessitats hospitalàries de la ciutat.

Monclús aposta per l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, com també ho va fer la portaveu del PDeCAT, Meritxell Roigé. 

La segona tinent d’alcalde del govern va menystenir la tramitació duta a terme entre 2006 i 2010 per la consellera de Salut del PSC, Marina Geli. «Es van fer maquetes, dibuixos, però no hi havia projecte, ni partida pressupostària ni terrenys disponibles per construir l’hospital», afirmà.

Visita del conseller Comín

Roigé va ressaltar que el govern de la Generalitat ha iniciat diverses actuacions per resoldre els dèficits d’accessibilitat i aparcament a l’Hospital de la Cinta. 
Finalment, anuncià que aquesta setmana el conseller de Salut, Toni Comín, es traslladarà a Tortosa per explicar el projecte d’ampliació de l’Hospital de la Cinta.

La proposta podria incloure una nova zona de serveis i un gran aparcament de diverses plantes, amb un cost al voltant dels 30 milions d’euros.
La resta de les mocions presentades pels quatre grups de l’oposició també van rebre el vot contrari de la majoria del govern municipal. 

En una de les mocions, presentada pel PSC i relativa a la proposta d’instal·lació de minideixalleries, el govern explicà que en breu es presentarà una nova proposta de recollida de brossa i gestió de residus en la qual s’ampliarà notablement el servei de deixalleria, especialment per als pobles del municipi de Tortosa. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, detallà que la proposta es presentarà i s’aprovarà en sessió plenària extraordinària aquest estiu.

Comentarios
Multimedia Diari