Tortosa reclama recuperar el servei de pediatria a l’atenció primària

Fa un any i mig que es va traslladar al CAP del municipi veí de Roquetes, a l’inici de la pandèmia per la COVID-19

20 septiembre 2021 09:20 | Actualizado a 20 septiembre 2021 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa un any i mig que Tortosa no disposa de servei de pediatria als centres d’atenció primària (CAP) i les famílies de la ciutat s’han de desplaçar al municipi veí, Roquetes, perquè els fills siguin atesos pels respectius pediatres i professionals d’infermeria de referència. La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre va traslladar el març del 2020 el servei de pediatria de primària de Tortosa, que des de 2019 es trobava concentrat al CAP Baix Ebre de Ferreries, al CAP de Roquetes. Va ser en el marc d’una reestructuració general de serveis per respondre a l’emergència sanitària de la pandèmia per la COVID-19, quan es van tancar CAPs d’arreu del territori, es van concentrar serveis o, per exemple, es van traslladar els parts des de l’Hospital Verge de la Cinta a la Clínica Terres de l’Ebre. Un cop passada la primera emergència, poc a poc es va anar recuperant els serveis habituals, però no ha estat així pel que fa a la pediatria a la capital del Baix Ebre, fet que suposa un inconvenient per a moltes famílies. És el cas de les que viuen al barri de Sant Llàtzer, a quilòmetres de distància del CAP que ara tenen de referència per als seus fills. «Primer atenien la nostra filla al Temple, després ja ens van passar al CAP Baix Ebre, a Ferreries, i ara hem d’anar fins a un altre municipi. No entenem que una ciutat com Tortosa, que és capital i té més de 30.000 habitants, no tingue aquest servei», afirma Pepi Pallarés, veïna d’aquest barri.

L’Ajuntament de Tortosa reclama des de fa temps a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre la recuperació del servei de pediatria a l’atenció primària de la ciutat. L’alcaldessa, Meritxell Roigé, recorda que aquesta és una de les qüestions pendents d’abordar amb el Departament de Salut, «amb els quals estem en contacte». Així, ja s’ha reunit amb el gerent de la Regió Sanitària, Joan Nin, i està pendent de poder trobar-se també amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, «per aprofundir sobre les necessitats que tenim com a ciutat». Una dels principals és el futur de l’Hospital Verge de la Cinta, però també hi ha sobre la taula aquesta qüestió.

«No pot ser que com a ciutat capital de territori no tinguem disponible aquest servei i cal que retorni com més aviat millor», remarca Roigé. «La pandèmia no pot ser una justificació per a no prestar aquest servei des de Tortosa i que les famílies hagin d’anar a altres ciutats», afegeix l’alcaldessa.

Des de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre asseguren, a preguntes del Diari, que «a mesura que anem guanyant normalitat, que voldrà dir que la pandèmia està remetent, s’aniran normalitzant les situacions i anirem recuperant l’activitat habitual a les especialitzacions».

Així, «l’atenció primària, que recordem està duent a terme la campanya de vacunació i està fent una gran tasca, podrà tornar a ser més presencial i recuperar espais que actualment ocupa la COVID-19».

Segons assegura al Diari Joan Nin, «en els pròxims temps tornarem a redirigir els serveis al seu origen i recuperar la normalitat, també amb la pediatria al CAP Baix Ebre».

En tot cas, des de la Regió Sanitària es recorda que la ciutat de Tortosa «ha disposat en tot moment d’un pediatra de guàrdia les 24 hores a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta».

L’Hospital: L’estudi de viabilitat de l’ampliació, a finals d’any

Per altra banda, pel que fa al futur de l’Hospital Verge de la Cinta (on hi ha plantejada una ampliació tot i que molts sectors aposten per la construcció d’un centre nou), el gerent de la Regió Sanitària explica que hi ha constituïdes dues comissions tècniques de treball. Es reuneixen amb periodicitat quinzenal, per avançar en l’estudi de les característiques i viabilitat de l’ampliació, així com els aspectes urbanístics i tècnics associats. D’acord amb el calendari de treball, es preveu que a final d’any es disposarà de l’estudi amb les conclusions finals. «Una vegada tinguem aquest estudi, es revisarà detingudament i es prendran les decisions que pertoquin, sempre buscant el màxim benefici i interès per a la Regió Sanitària», afirma Nin. 

Comentarios
Multimedia Diari