Tortosa reprèn les obres pendents per acabar la plaça davant la catedral

S’han adjudicat per 1,76 milions a l’empresa Acsa Sorigué, l’única que s’ha presentat a aquest nou concurs

04 agosto 2020 09:40 | Actualizado a 05 agosto 2020 18:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La junta de govern local de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir l’adjudicació a l’empresa Acsa Sorigué de les obres pendents per acabar la nova plaça de davant la catedral de Santa Maria. Aquesta constructora va ser l’única candidata que es va presentar al nou concurs públic i ho va fer amb una rebaixa del 2% respecte el preu de licitació, segons ha detallat el Consistori. Així, l’actuació s’ha adjudicat finalment per 1,76 milions d’euros.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que es tracta d’una obra molt complexa, amb un alt valor patrimonial i que des del govern de la ciutat «no s’escatimaran recursos en poder posar en valor les restes arqueològiques trobades». Amb l’adjudicació i posterior signatura del contracte, està previst que es reprenguin les obres en poques setmanes, amb un període d’execució de sis mesos. De forma prèvia, aquest passat mes de juliol, es van dur a terme noves excavacions a la zona, a càrrec de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Cal recordar que l’anterior empresa constructora, Benito Arnó, va renunciar al contracte al març per la complexitat de l’obra (que requeria més micropilotatges dels previstos) i per la situació econòmica de l’empresa agreujada per la Covid-19, afirmen des del govern local.

Inicialment el cost del projecte era de 2,14 milions d’euros. L’anterior adjudicatària va certificar obres per un import de 661.000 euros, abans d’abandonar el projecte. Ara s’acabaran les obres pendents però el projecte incorpora també noves actuacions i millores. I és que la complexitat de l’obra de construcció de la plaça n’ha condicionat l’execució des del principi, primer amb l’ampliació de les excavacions arqueològiques i pels canvis que ha calgut fer al projecte per posar en valor les troballes, i també per les dificultats sorgides pel tipus de sòl, que ha fet necessari incrementar els micropilotatges per a la fonamentació, segons insisteixen des del govern de Junts per Tortosa i PSC.

Si es compleixen els terminis i no hi ha noves aturades o endarreriments, al 2021 podrà ser finalment una realitat aquesta plaça, que culmina un llarg procés iniciat amb l’enderroc de les cases del carrer Croera que quedaven davant del temple per obrir un nou espai entre la catedral i el riu Ebre, on posar també en valor les restes de la mil·lenària història de la ciutat.

Motiu de polèmica amb l’oposició

Els entrebancs en aquest projecte han estat motiu d’enfrontament entre el govern municipal i els grups de l’oposició. Des de Movem Tortosa, per exemple, es va qualificar l’obra com a nou nyap urbanístic a la ciutat, recordant també d’altres actuacions que van patir contratemps i retards com la reforma del pont de l’Estat o la construcció del complex esportiu. Movem va portar al ple una moció per crear una comissió específica per a obres de més de 500.000 euros, que es va aprovar amb els vots de l’oposició en bloc, mentre que el govern en minoria hi va votar en contra. 

Comentarios
Multimedia Diari