Tortosa se silencia davant el Crist

Dijous a mitjanit la capital del Baix Ebre va desfilar el Sant Crist de la Puríssima amb la solemne Processó del Silenci

19 mayo 2017 15:39 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de fa 21 anys, durant la mitjanit del Dijous Sant el centre de Tortosa es queda en absolut silenci, només trencat per uns solemnes i calmats tambors que anuncien que alguna cosa molt important està passant.

L’ambient que es crea durant aquesta processó, en transcórrer per carrers estrets i antics i fins més de les dos de la matinada, és certament inquietant. Ningú, ni els participants ni el públic, s’atreveix a trencar el silenci, l’autèntic protagonista de la nit, perquè el dia que dóna pas és al de Divendres Sant, mort de Jesucrist.

La Creu dels Improperis va encapçalar dijous el pas de les confraries participants: la Confraria Sant Antoni dels Pagesos, Mare de Déu del Roser, la Puríssima Sang, la de Santa Clara, la dels Natzarens de la Passió, el Sagrat Cor de Jesús, Maria Immaculada, la del Sant Crist de la Puríssima, les Cinc Llagues i la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors.

Els tambors de les bandes de la Confraria dels Pagesos i del Sant Crist de la Puríssima, al ritme del pas dels confrares, retronaven pels carrers foscos i estrets. Un dels moments més solemnes és en arribar a l’Absis de la Catedral. Les grades són sempre el punt amb més afluència de públic. Aquell espai només és il·luminat pels llums del terra, de forma que l’ambient que es forma encara és més solemne.

L’únic pas que desfila en aquesta processó del Silenci és el del Sant Crist de la Puríssima, portat a mans. Abans de l’any 2004, les confraries acompanyaven els passos de l’Oració de l’Hort, de la Mare de Déu de les Angoixes i del Nostre Pare Jesús de la Passió, però aquell any es va recuperar sols el Crist. Inicialment, el 1996, la idea era traure el Sant Crist de la Puríssima a espatlles, tal com es fa actualment. No va ser possible perquè les Madres del Reial Monestir de la Puríssima i la Junta de la Confraria de fa vint anys no ho van voler per qüestions religioses. Al començament va sortir un únic pas, el Nostre Pare Jesús de la Passió, el Natzarè, i a partir de 1999 l’Oració de l’Hort i la Verge de les Angoixes. Per una altra banda, els primers tambors que van sortir a la Processó del Silenci de fa vint anys van ser els Tambors de la Sang, de la Puríssima Sang, gràcies a la família Molina i a uns quants membres de la Junta de La Confraria.

 

Fi de la Setmana Santa

Finalment, ahir va tenir lloc a les vuit del vespre la processó del Sant Enterrament, que va iniciar-se a la plaça de la Cinta, com la Processó de la Passió, i va morir al mateix lloc després de realitzar un llarg recorregut que va abraçar també els carrers comercials i l’avinguda de la Generalitat. Es culminava així la Setmana Santa tortosina 2017.

Comentarios
Multimedia Diari