Tortosa s'endinsa en el seu passat a la Vintena Festa del Renaixement

Fins diumenge el nucli antic de la ciutat es transforma amb mercats d'època, espectacles i música del segle XVI

19 mayo 2017 22:13 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb l’obertura simbòlica del Portal del Romeu, Tortosa va retornar ahir al segle XVI, moment històric de màxim esplendor de la ciutat, on romandrà fins al pròxim diumenge. Aquesta és una edició especial de la Festa del Renaixement, per ser la vintena, i així es va mostrar ja en l’acte inaugural d’ahir al vespre a la plaça de l’Ajuntament.

Allí van rebre l’estendard de la Festa els membres de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que enguany han estat guardonats amb el Premi Nacional de Cultura i que donen vida a l’espectacle més popular del Renaixement tortosí: ‘La taverna d’Enrico’, on tothom sap que «se mangia, se bevi e se trova un amico», com resa la cançó que obre i tanca l’obra i que ahir van entonar també a l’acte inaugural, acompanyats de tots els presents.

El nou conseller d’Agricultura de la Generalitat, l’ebrenc Jordi Ciuraneta, va ser l’encarregat de pronunciar el pregó de la Festa, que enguany s’obre a nous espais del nucli antic com ara la plaça Mossèn Sol, recentment remodelada.

La Festa del Renaixement de Tortosa proposa enguany espectacles ja clàssics com les Gàrgoles, la Dansa dels Dervitx, produccions pròpies com ‘La Celestina’, i sobretot, molta animació a peu de carrer.

L’organització xifra en 3.000 les persones que aquests dies es vesteixen d’època a la ciutat. N’hi ha que portem senzills vestits de taverners o pagesos, i d’altres llueixen sofisticades creacions, dignes de les antigues famílies nobles de la ciutat. L’alcalde i els regidors també llueixen els vestits que portaven els procuradors de la ciutat al segle XVI.

Tot passejant pels carrerons i places del nucli antic, el visitant es pot trobar amb espectacles de carrer i actuacions ja esperades, com les dels Abanderats de Tortosa, a més de diversos mercats d’època.

El retorn de la ciutat al seu passat es fa en tots els àmbits, també en el gastronòmic, i així, durant quatre dies, es pot gaudir de receptes de fa cinc segles, acompanyades també de les begudes i les ‘llepolies’ de l’època.

En la primera jornada de la festa, a més dels actes més institucionals i el pregó, ja es van dur a terme algunes primeres propostes com ara la ruta literària de Cristòfol Despuig Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, a càrrec de Xell Aixarch. Aquesta activitat tornarà a realitzar-se aquest matí (11.30 hores, amb sortida des de la Biblioteca Marcel·lí Domingo).

Taulell al carrer

Avui és la primera jornada completa d’actuacions i també la primera en què es pot assistir a molts dels espectacles fixos i de pagament.

A la tarda, tindrà lloc la inauguració del Taulell al Carrer dels Comerciants Tortosins, que anirà a càrrec del nou president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José María Chavarría.

És moment de sortir al carrer i deixar-se envair per l’esplendor d’una ciutat al segle XVI.

Comentarios
Multimedia Diari