Tortosa, seu de les jornades sobre cultura i recerca local

La dissetena edició del Recercat porta a la ciutat unes 200 persones vinculades als centres d’estudis de Catalunya, País Valencià i Balears

06 mayo 2021 09:40 | Actualizado a 06 mayo 2021 09:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa, com a Capital de la Cultura Catalana d’aquest 2021, acull aquest cap de setmana la dissetena edició del Recercat, les Jornades de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana. Organitzades per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), per segon any comptaran amb una edició híbrida digital-presencial, els dies 7, 8 i 9 de maig, que suposaran l’estada a la ciutat d’uns 200 assistents procedents arreu de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

En format digital, l’aplicació Publicacions IRMU comptarà amb una edició especial del Recercat 2021, per poder seguir el contingut de les jornades a distància.

Pel que fa a les activitats, s’ha programat taules rodones del «Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil», amb la col·laboració de les comissions cíviques de patrimoni del Baix Llobregat i de les Terres de l’Ebre, que tractarà sobre «Els rius, vertebració i identitat», així com l’acte de presentació del Premi Recercat i la taules de presentacions «Mosaic Recercat», dedicat a diversos projectes duts a terme pels centres d’estudis. També es podrà veure la presentació dels audiovisuals que enguany estaran dedicats a «La memòria dels refugis antiaeris». Aquestes activitats estan previstes per portar-se a terme en format físic, però, a la vegada, també es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de l’IRMU.

Sis exposicions

En el marc del Recercat també es podran veure aquests dies a Tortosa fins a 6 exposicions. El campus de la Universitat Rovira i Virgili a l’Ebre acull «Patrimoni contra les cordes, una iniciativa de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià per donar a conèixer la situació en què es troba part del patrimoni de la comunitat veïna (fins al 18 de maig). A la Biblioteca Marcel·lí Domingo s’exposarà del 7 al 17 de maig la mostra «Plantes i gent, etnobotànica garriguenca» (Centre d’Estudis de les Garrigues). L’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre acollirà per la seua banda la mostra «La premsa del moviment veïnal, realitzada per l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris (Barcelona); mentre que ahir es va inaugurar «Vestits per ballar» (Esbart Sant Jordi), que es podrà veure fins al 30 de maig a l’edifici dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, al Palau Oliver de Boteller. També hi ha la mostra dels pòsters de projectes dels centres d’estudis (IRMU), al Museu de Tortosa, que acull al mateix temps l’exposició «La cultura que vivim!», sobre la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021.

Com a activitats complementàries, també es podrà visitar l’espai Recerxic, amb tallers per als més petits pensats des de la recerca local, i hi haurà dues visites culturals a la Catedral de Tortosa-refugi antiaeri i a les avançades de Sant Joan.

 

Reconeixement per a l’historiador Joan Ramon Vinaixa
Els premis Recercat 2021 han recaigut  «ex aequo» en l’historiador riberenc Joan Ramon Vinaixa Miró i el músic i escriptor valencià Fermín Pardo Pardo. L’Institut Menorquí d’Estudis, que enguany celebra els seus 35 anys, rebrà el premi en la categoria d’entitat.

Joan Ramon Vinaixa (Benissanet, 1956), és un estudiós rellevant de la història ebrenca i de la seva comarca, la Ribera d’Ebre. Centra el seu interès especialment entre els segles XVIII i XIX, en àmbits com la Guerra del Francès, guerres carlistes, navegació per l’Ebre, els pobles i la seua gent. El llurament del premi tindrà lloc demà divendres a les 19 h a la sala petita de l’Auditori.  

Comentarios
Multimedia Diari