Tortosa surt de la Red de Juderías i s´integrarà a la nova xarxa de calls catalans

La xarxa catalana la formaran Girona, Tortosa, Besalú, Castelló d´Empúries i Barcelona

19 mayo 2017 19:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Quatre dels cinc municipis catalans integrants de la Red de Juderías d’Espanya han decidit abandonar aquesta xarxa de promoció de llegat jueu i crear un nou organisme de difusió únicament dels calls catalans.

Els promotors són Girona, Castelló d’Empúries, Besalú i Tortosa. En breu s’espera que Barcelona, el cinquè dels municipis catalans, prengui la mateixa decisió.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha confirmat al Diari la doble decisió, meditada en els últims mesos. Són diverses les raons que ho justifiquen.

Bel apunta que en l’últim any i mig la dinàmica de treball a la Red s’havia degradat. Una part significativa dels ajuntaments integrants mostraven poca implicació, i la manca d’acords feia endarrerir projectes previstos. Ciutats importants com Sevilla han abandonat la xarxa i altres com Palma no acudien feia temps a les reunions.

A això hi cal afegir la ingerència en els òrgans de gestió de la xarxa. Girona fou la ciutat que va fundar l’ens el 1995 i ostentava la secretaria tècnica, que ara es volien repartir altres ciutats de l’Estat.

Per últim, l’enfocament principal de la majoria de la vintena de membres de la Red era l’aprofitament turístic dels calls mentre que des de l’òptica catalana es considera el llegat jueu també com una eina educativa i cultural.

El fet que la creació d’una subxarxa de calls catalans es considerés incompatible amb la permanència a la xarxa estatal ha afavorit també la decisió.

Bel i els altres tres alcaldes catalans van comunicar la renúncia ara fa uns dies en una reunió a Madrid. En el cas de Tortosa, la marxa s’haurà de materialitzar en un ple municipal. Amb tot, l’alcalde de Tortosa espera que la futura xarxa de calls catalans i la xarxa estatal puguin treballar plegats en assumptes d’interès mutu. La xarxa catalana pretén mantenir els lligams internacionals que han teixit en els últims anys els calls catalans, entre ells el de Tortosa.

De fet, l’any 2012, la capital ebrenca va exercir la presidència rotatòria de l’organisme i va acollir l’assemblea anual de la Red de Juderías. Llavors, per exemple, es va acordar iniciar una acció comercial dirigida a atraure l’interès de les comunitats jueves de Nova York, Los Angeles i Miami per visitar el llegat sefardita dels 23 membres de la xarxa.

Un any més tard, la Red de Juderías i Google van posar en marxa un projecte que permet passejar de manera virtual pels estrets carrers del call jueu de Remolins, a Tortosa, i dels altres calls dels pobles i ciutats integrants a la xarxa.–

Comentarios
Multimedia Diari