Tortosa treballa per recuperar el teixit comercial al nucli antic

La propera obertura del nou edifici de les delegacions de la Generalitat ha generat interès en els locals comercials del carrer Montcada

19 mayo 2017 17:45 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El nucli antic de Tortosa ha viscut una important transformació en els darrers anys però encara queda molt camí a recórrer per tal de recuperar el seu teixit comercial. Dissabte, l’Ajuntament va dur a terme una nova jornada de portes obertes en una vintena de locals comercials de la part antiga de la ciutat, per posar en contacte els propietaris amb botiguers disposats a llogar-los per obrir-hi un negoci.

Una de les àrees que van despertar més interès va ser el carrer Montcada, zona que havia estat molt degradada però que ara té noves expectatives, amb l’aparcament soterrat ja operatiu i l’obertura l’any vinent del nou edifici de les delegacions de la Generalitat (actualment en construcció).

Un fet que l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric confia que suposi tot un revulsiu al barri. «L’edifici de les delegacions portarà cada dia al nucli antic uns 200 treballadors, juntament amb molts ciutadans que hi aniran per fer gestions amb l’administració», comenta el president, Josep Baubí. La nova seu dels serveis territorials se sumarà als jutjats, la biblioteca, l’arxiu, la seu de la Diputació o l’Escola Oficial d’Idiomes, equipaments i serveis que cada dia ja porten centenars de persones a treballar i fer gestions al nucli antic. «Però aquest moviment dura només el que l’horari de l’administració, és a dir, que acaba a les tres de la tarda», afirma per la seva banda el president de l’Associació de Comerciants del Nucli Antic, Joan Iniesta, el qual remarca la necessitat d’ampliar les activitats, per exemple amb l’obertura de patis i palaus a les tardes i els caps de setmana.

Cinc anys enrere hi va haver una primera embranzida d’obertura de comerços i sobretot de locals de restauració al nucli antic, concentrats bàsicament a l’entorn del carrer de la Rosa i la plaça de la Cinta. Aquesta embranzida va quedar aturada, en bona mesura per la crisi, i fins a cinc establiments han acabat tancant en els darrers mesos. «Ara dos locals del carrer de la Rosa tornaran a obrir»; afirma Baubí, per a qui un dels entrebancs per a l’establiment de noves activitats econòmiques és el preu a l’alça pel lloguer dels locals comercials, seguint la tendència de la resta de la ciutat i del país. «Aquí no hi pot haver els mateixos preus que al centre, però som un barri amb molt potencial, on fer una aposta de futur», afirma Iniesta. En aquest sentit, des de l’Associació de Comerciants han detectat que les noves activitats ja no es concentren només al carrer de la Rosa, sinó que arriben també a d’altres com el carrer Ciutat o Croera.

Per a Baubí, per a la revitalització de barri històric seria també important que alguna activitat comercial s’establís a la modernista Casa Grego. «Demanem als botiguers de sempre de Tortosa que salten el pont de pedra i aposten pel nucli antic», afirma.

 

La campanya

‘Aixequem les persianes’ és una iniciativa que va arrencar al nucli antic de Tortosa fa cinc anys i que de la mà de la Generalitat s’ha expandit a una quinzena de poblacions de tot Catalunya, entre les quals hi ha també Móra d’Ebre, el Vendrell, Manresa, Balaguer o Besalú.

Segons detalla el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tortosa, Emili Lehmann, «la jornada de portes obertes dels locals comercials esdevé un punt de trobada molt interessant per a propietaris i possibles llogaters, però la majoria d’acords no cristalitzen el mateix dia». Amb tot, en el cas de Tortosa la jornada d’aquest dissabte hauria permès concretar ja almenys dos nous establiments comercials al nucli antic.

Comentarios
Multimedia Diari