Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Tortosa treurà el monument si canvia la llei de memòria

Davant la intenció de la Generalitat d’impulsar una nova llei, l’alcaldessa recorda que l’Ajuntament sempre ha respectat la normativa vigent en aquest àmbit. Mentrestant, la ministra de Justícia també vol retirar la simbologia franquista

Diari de Tarragona

Whatsapp
Imatge del monument franquista al bell mig de l'Ebre. Foto: Joan Revillas

Imatge del monument franquista al bell mig de l'Ebre. Foto: Joan Revillas

Davant l’anunci fet per la consellera de Justícia, Ester Capella, sobre la intenció del Govern d’impulsar una nova Llei de Memòria Històrica, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va recordar ahir que l’Ajuntament sempre ha complert amb la normativa vigent sobre Memòria Històrica i que preveia que es podien conservar o reinterpretar aquells monuments o vestigis sempre que estiguessin protegits. El monument a la batalla de l’Ebre està inventariat al POUM, aprovat per anteriors governs del qual no hi formaven part cap dels grups polítics que integren l’actual govern municipal, com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català.

«Primer veurem què diu la normativa», va declarar l’alcaldessa de Tortosa. «Però vull recordar que sempre hem complert amb la Llei de Memòria Històrica, quan parlava de conservar o reinterpretar aquells monuments que estaven protegits. A partir d’aquí es va impulsar una consulta amb pràcticament totes les forces polítiques i la ciutadania va decidir conservar-lo i interpretar-lo», va afegir.

Roigé va comunicar que ara cal estudiar i analitzar aquest text i que la voluntat de l’Ajuntament sempre ha volgut ser la de «donar compliment al que la ciutadania va decidir», però que «si ara hi ha una nova normativa que no ho empara, donarem compliment a la llei».

L’alcaldessa va recordar també que l’Ajuntament de Tortosa no és el propietari del monument de la batalla de l’Ebre. «Cal determinar amb el Govern de la Generalitat com es podrà portar a terme l’acció de treure aquest monument. El que sí que s’està portant a terme ara mateix per part de l’Ajuntament és l’inventari de vestigis», va remarcar.

En conclusió, Roigé va insistir que cal respectar la normativa que aprove el Parlament de Catalunya. «Tots aquells que deien que no es podia realitzar la consulta, ara es veu que la raó la tenia l’Ajuntament de Tortosa. Perquè si s’ha de canviar una normativa vol dir que la normativa existent permetia que es dugués a terme aquella consulta. Si canvia, li donarem compliment i haurem de portar-ho a terme, ens agradi o no».
En paraules de la pròpia consellera, aquesta nova normativa complirà amb «els principis de la Justícia transicional», buscarà «harmonitzar el corpus legal existent» i anirà «més enllà del dret a la reparació». 

La mateixa atorgaria a la Generalitat la capacitat de suprimir tota la simbologia franquista encara present a Catalunya, per damunt de les decisions en contra que poguessin prendre els consistoris. I preveu, d’altra banda, la creació d’una «Comissió de la Veritat», que «estudiarà, aclarirà i quantificarà els crims de lesa humanitat, informarà els familiars de les víctimes i els assistirà en el seu dret a la justícia», detalla la conselleria en una nota de premsa.

«No» a l’apologia del franquisme
Per la seva banda, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va avançar també ahir que el Govern central estudiarà la manera d’il·legalitzar les associacions o organitzacions que facin apologia del franquisme, dins de tot un seguit de mesures que comprenen també una reforma «integral» de la Ley de la Memoria Histórica de l’any 2007. Va afirmar que és necessari actualitzar la llei per «declarar la nul·litat dels tribunals d’excepció franquistes i les seves sentències, impulsar des de l’àmbit públic les exhumacions, crear una Comissió de la Veritat i resignificar el Valle de los Caídos en els termes recomanats per la comissió d’experts que va estudiar l’assumpte l’any 2011». Dins de la seva reforma prevista de la Ley de Memoria Histórica, el Govern central també pretén «retirar la simbologia d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura, amb un procediment taxat amb sancions econòmiques pel cas d’incompliment». Un fet que clarament afectaria també la situació de Tortosa amb el monument.

Delgado va dur a terme aquestes afirmacions en la seva compareixença davant la comissió de justícia del Congrés per presentar les seves línies d’actuació, en la qual va dedicar un apartat al tema de la memòria històrica perquè «és inacceptable», va dir, «que Espanya segueixi sent el segon país del món en nombre de desapareguts després de Cambodja».

Comentarios

Lea También