Tortosa, un tresor modernista per descobrir

Tortosa entra a formar part de la Ruta Europea del Modernisme i l’Ajuntament ha editat un opuscle per promocionar turísticament aquest atractiu

24 octubre 2017 09:37 | Actualizado a 24 octubre 2017 09:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi ha dues maneres efectives de conèixer bé una ciutat: una és caminant; l’altra, aixecant la vista cap a dalt. Si a més fem les dues coses alhora, el resultat sol ser extraordinari. Tortosa, coneguda sobretot per la seua transcendència històrica fa segles, amb la convivència de les tres cultures i amb l’esplendor del seu Renaixement (s. XVI), també compta amb un potentíssim i ric passat modernista que no hauria de passar desapercebut a qualsevol visitant que passege pels seus carrers amb els ulls oberts.

Des d’aquest mes, Tortosa forma part de la Ruta Europea del Modernisme, una associació de governs locals i d’institucions no governamentals que treballen en la promoció internacional i en la protecció del patrimoni modernista al món. 

Així, la capital del Baix Ebre ja és present a la seua web (artnouveau.eu), on apareixen altres ciutats com Barcelona, Mataró, Moscou, Viena, Budapest o Valparaíso. 

La Ruta Europea del Modernisme pretén també fomentar la comunicació i l’intercanvi entre els seus membres per compartir experiències de restauració de monuments, de programes de conscienciació pública, d’estratègies de finançament i de desenvolupament d’un turisme sostenible.

Els regidors de Cultura, Dolors Queralt, i de Turisme, Josep F. Monclús, han explicat que des de l’Ajuntament es porta temps treballant per a la inclusió de la ciutat en aquest organisme i que el procés d’adhesió no ha estat fàcil, per qüestions de caràcter administratiu de tipus extern.

Fins a 150 elements
L’Antic Escorxador (i actual Museu de Tortosa), el Mercat municipal, la Casa Brunet, la Casa Grego, la Casa Bau, la Casa Piñana, la Clínica Sabaté, el Siboni, la Casa Matheu... I així fins a 150 elements o edificis modernistes (també noucentistes i racionalistes) són els que es poden contemplar a Tortosa si es camina amb la vista atenta i la sensibilitat de l’observador.

Tots aquests edificis i elements han sigut recollits, i ubicats en un plànol, en un nou opuscle que ha editat l’Ajuntament de Tortosa. En la petita guia també s’hi troben fins a set rutes per orientar el visitant i fer-lo descobrir tot el patrimoni modernista de Tortosa.

Els regidors de Turisme i Cultura de la ciutat han avançat que en el proper número de la revista que edita l’associació de la Ruta Europea del Modernisme hi apareixerà un article dedicat al Modernisme de Tortosa. També han explicat que al congrés que se celebrarà a Barcelona el juny del 2018, la ciutat també intentarà estar-hi present per promocionar-se. «Des de l’Ajuntament treballarem en tot el possible per difondre el nostre patrimoni i per fomentar l’intercanvi cultural amb les altres ciutats amb elements modernistes que en formen part», ha valorat la regidora Dolors Queralt. «El Modernisme és un fort actiu patrimonial a la ciutat, i per promocionar-lo hem de començar a valorar-lo i creure’ns-ho nosaltres mateixos», ha considerat per la seua banda el regidor Josep Felip Monclús.

A més a més, properament també es millorarà la senyalització i la informació (sobre l’estil modernista) de l’Antic Escorxador, que avui en dia acull el Museu de Tortosa i precisament l’Oficina de Turisme, on els visitants es poden adreçar per informar-se i obtenir indicacions i suports abans d’emprendre qualsevol activitat a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari