Tot a punt per Sant Antoni a Ascó, una festa molt sentida

Els Tres Tombs o les curses de cavalls són alguns dels actes més tradicionals de la festa, que enguany se celebra entre els dies 17 i 20

15 enero 2019 10:43 | Actualizado a 16 enero 2019 12:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un any més arriba Sant Antoni, una festivitat molt important i molt sentida entre el poble d’Ascó. Aquest dijous 17 es donarà el tret de sortida a les festes d’hivern del municipi, que s’allargaran fins al diumenge 20. Un cap de setmana llarg i intens carregat de moltes activitats. Un dels moments més destacats arribarà divendres al matí amb els Tres Tombs, una activitat molt peculiar ja que cada any el recorregut depèn de la ubicació de la casa del clavari de l’any anterior.

El clavari i els majorals són les figures més importants de la festa. Ells són els encarregats de preparar aquests quatre dies d’activitat que combinen actes religiosos amb una gran varietat d’actes lúdics.

El càrrec de majoral l’ocupen tres persones i té una permanència de tres anys consecutius. Durant aquest temps, i de manera rotatòria, cada un d’ells ocupa el càrrec de clavari. És per això que el dia dels tres tombs, es fa el canvi oficial.

El clavari custodia la imatge de sant Antoni Abat durant tot l’any i el dia dels tres tombs de l’any següent es passa per casa seva a recollir-lo. 
En aquest cas, la tradicional processó dels Tres Tombs començarà a les 9.00 h en direcció a casa del clavari de l’any passat, Jordi Jornet. Després de beneir els animals i de la missa, la processó es dirigirà a casa del nou clavari, Miquel Àngel Ribes Jornet, per portar la imatge de sant Antoni, on restarà fins al proper any.

El clavari i els majorals
Jordi Martínez Borrell, Jordi Jornet Gálvez i Miquel Àngel Ribes Jornet són les tres figures que han ocupat aquests càrrecs entre els anys 2017 i 2019, sent aquest el seu últim any. «Han estat uns dels millors anys de la meva vida. Feia  molt de temps que ho esperàvem, ens vam apuntar quan teníem 18 anys i tots els anys que hem estat esperant ho hem fet amb molta il·lusió» explica Miquel Àngel Ribes, el clavari d’enguany.  

Sant Antoni Abat és una festa molt viscuda i sentida al municipi, i quan arriba el torn de ser els organitzadors són uns anys molt especials. També comporta un gran volum de feina, ja que estan pràcticament tot l’any treballant amb la festa: quan aquesta acaba, es fa el tancament i es comença a preparar la de l’any següent. Tot i això, Ribes assegura han rebut sempre l’ajuda de les tres famílies, que es bolquen amb ells, dels amics i de molta gent del poble que any rere any s’ofereix a col·laborar. A banda, és essencial el suport de l’ajuntament i del mossèn de la parròquia. 

Aquest divendres, dia 18, també tindrà lloc l’encesa de la foguera, a les 18.30 h a la plaça de l’Església. La foguera és un dels principals elements simbòlics d’Ascó, i aquesta romandrà encesa fins a l’últim dia de la festa. Al voltant d’ella es duran a terme els tradicionals balls de les jotes i sardanes tots els dies a les 18.30 h. Aquests dies tampoc poden faltar les típiques curses, programades per al divendres 18, a les 13.00 h, el dissabte 19 a les 12.00 h, i el diumenge a les 12.30 h, destacant aquestes últimes, ja que és el dia que se celebren al carrer Clots, un carrer molt costerut ple de terra perquè els cavalls puguin cavalcar. A banda, és durant a terme moltes altres activitats per gaudir d’Ascó durant aquests dies. 

Comentarios
Multimedia Diari