Tradicions i folklore ebrenc al Pessebre Vivent de Jesús

Un centenar de persones recreen la història del naixement de Crist als Jardins de les Germanes Teresianes del poble de Jesús, al municipi de Tortosa

27 diciembre 2019 10:30 | Actualizado a 31 diciembre 2019 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Jardins de la residència de les Germanes Teresianes tornen a obrir les seues portes per ser l’escenari, un any més, del Pessebre Vivent de Jesús. Aquesta és la 34a edició de la recreació i durant aquests anys han estat moltes les persones que han visitat i conegut la història del naixement de Jesús en carn i ossos. Es tracta d’una hora i mitja de representacions d’escenes bíbliques i folklòriques ebrenques.

Comença la representació i els visitants s’endinsen en la història a partir del relat de Sant Francesc d’Assís, el patró del poble de Jesús. Segons algunes fonts, el 1223 el Sant va ser el primer en celebrar la memòria del naixement de Jesús amb un pessebre amb persones. A partir d’aquesta narració el visitant comença a recórrer els vint-i-tres passatges que s’interpreten pels diferents escenaris dels terrenys de les Germanes Teresianes. Un dels moments més característics del Pessebre Vivent de Jesús és l’aparició de l’àngel en l’anunciació a Maria entre un espectacle de llums i cants en directe. De fet, un dels factors més valorats de l’actuació dels jesusencs és que els diàlegs i cants són en directe, cosa que els diferencia de molts altres pessebres.

Tal com explica mossèn Paco Vives, «les tradicions ebrenques tenen un gran protagonisme en el pessebre». Tant és l’esforç de l’equip que hi treballa que s’han pogut recrear oficis antics com són el del ferrer, el matalasser o el de filador.

Perquè el públic s’endinsi en la història també se’l fa partícip i en diferents ocasions interactua amb els actors. Per exemple, en el casament de Josep i Maria, els assistents són els convidats a la celebració i se’ls obsequia amb el tradicional panoli tortosí i la mistela beguda amb porró. A la casa dels Pastorets els visitants també fan una parada ‘gastronòmica’ i se’ls atorga brou calent per passar el fred acompanyat per llesques de pa en oli.

Després d’aquest passatge, es dona a conèixer l’escena en què Josep i Maria arriben a Betlem per empadronar-se. Una de les novetats d’aquest any i que també conjuguen amb la participació del públic és el sorteig d’un pernil. Els assistents poden empadronar-se com el protagonistes de la història presentant el seu nom a l’empadronament. Entre totes aquestes persones es sorteja cada dia un pernil.

«Al pessebre també hi cap l’humor», afirma mossèn Paco Vives fent referència a l’escena de les ‘xafarderes tortosines’ al mercat. Aquestes dues comenten el casament de Josep i Maria, on una d’elles havia assistit. Sens dubte però, el moment més esperat de la tarda és sempre el naixement de Jesús. Tal com explica el mossèn, quan Josep aixeca el nadó per presentar-lo és un moment molt emocionant i tothom aplaudeix. Aquest any, i com molts altres, el nadó ha estat de carn i ossos. Es tracta d’una matrimoni del poble que ha tingut un fill fa prop de tres mesos. Ara tots tres interpreten plegats a Maria, Josep i Jesús.

Després de les representacions de Nadal i Sant Esteve, el Pessebre Vivent de Jesús es podrà visitar el 28 i 29 de desembre en dos passis, a les 18 hores i a les 19.30 als terrenys de les Germanes Teresianes del poble.

Comentarios
Multimedia Diari