Treballs d’urgència per treure l’aigua marina del Delta

Els regants de l’Esquerra retiren a contrarellotge tones d’arena de l’estació de bombeig de Pal, prop de la Marquesa

25 enero 2020 11:10 | Actualizado a 27 enero 2020 10:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tècnics i operaris de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre treballen intensament per poder posar en marxa l’estació de bombament de Pal, a Deltebre. És el primer pas per començar a treure l’aigua de mar de les 3.000 hectàrees d’arrossars del marge Esquerra del Delta afectades pel temporal Glòria. Segons explica al Diari el president de la Comunitat, Javier Casanova, s’ha hagut de treure molts metres cúbics d’arena que s’acumulaven sobre les bombes del col·lector més important de la zona, situat a tocar de la platja de la Marquesa, una de les principals zones afectades pel temporal. Han hagut de fer servir bona part de la maquinària de l’entitat i llogar-ne d’aliena per treballar el més ràpid possible, amb l’objectiu que avui pugui posar-se en marxa.

«Poc a poc el mar comença a enretirar-se, però l’aigua marina no pot sortir sola de les mil hectàrees d’aquesta zona, ja que es troben per baix del nivell del mar», explica Casanova.

Un cop s’hagi retirat l’aigua marina, els pagesos afectats hauran de començar el rentat dels camps amb aigua dolça. Així, de forma extraordinària (ja que en aquesta època de l’any els camps i els canals del Delta estan secs per preparar la pròxima campanya), es preveu aportar aigua dolça entre el 15 de febrer i l’1 de març.

«Hem assumit tota aquesta feina per atendre els pagesos i perquè cal actuar el més ràpid possible, però demanem a les administracions competents que assumeixin les responsabilitats que els pertoquen, com farien en qualsevol altra situació d’emergència», comenta el president.

Adaptació al canvi climàtic

Des de la Comunitat de Regants es demana també que les estacions de bombeig que evacuen l’aigua siguen declarades d’interès general, «per la funció que sempre han desenvolupat», i que es reconegue que seran un instrument fonamental «per a l’adpatació de la zona al canvi climàtic».

La maquinària dels Regants també ha treballat al municipi de Deltebre col·laborant en mitigar els efectes de les inundacions. Tot plegat, mentre es continuen quantificant els danys sobre el terreny.

Comentarios
Multimedia Diari