Trens Dignes convoca una concentració aquest dissabte a l'estació de Móra La Nova per exigir millores a la R15

La plataforma demana més freqüències en direcció a Barcelona, la finalització dels retards i la reobertura de l'estació

19 mayo 2017 16:12 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre i el Priorat ha convocat una concentració aquest dissabte a dos quarts d'onze del matí a l'estació de Móra la Nova (Ribera d'Ebre) per exigir millores a la línia R-15. Entre d'altres mesures reclamen que s'estableixi una nova freqüència matinal en direcció a Barcelona –on actualment hi ha un buit de quatre hores-, l'eliminació dels nous horaris que oficialitzen els retards –fins a 150 minuts al dia- o la reobertura de l'estació de Móra la Nova, com a central del nord del territori i amb capacitat intermodal. La concentració, que s'adreça tant als usuaris de la R15 com als representants socioeconòmics i polítics del territori, vol posar l'accent també en la necessitat de crear l'Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) de les Terres de l'Ebre i la necessitat de mantenir operativa la línia més enllà del possible desdoblament de la R14, que podria acabar concentrant el pas de mercaderies.

"Hem aconseguit algunes fites durant els últims quatre anys de lluita però de les dos línies que creuen les Terres de l'Ebre, la R15 és la més malparada, per això hem tret l'eslògan 'maltractats'", ha subratllat la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà. El moviment social focalitza així la seva atenció en la reivindicació de millores en una línia amb més mancances que la litoral R16, especialment, després del tancament de l'estació de Móra la Nova el passat estiu. En aquest sentit, a banda de més freqüències i menys retards, la seva reobertura és una de les principals reivindicacions: no només això, sinó també aconseguir la seva intermodalitat, tal i com va aprovar el Parlament el passat desembre. La futura ATM de les Terres de l'Ebre, també pendent encara, hauria de coordinar els combois ferroviaris amb les quatre operadores de busos que operen al nord del territori. 

La plataforma, en aquest sentit, reclama als representants polítics que no només "posin fil a l'agulla" per implementar aquestes mesures immediates, sinó també una visió més a "llarg termini", que superi els habituals cicles de quatre anys de mandat i pensant en les "futures generacions", per garantir que la R15 pugui continuar en servei. Recorden que per la infraestructura hi circulen diàriament uns 80 combois, principalment de mercaderies –només dotze de passatgers-, i que el possible desdoblament de la R14 podria acabar desviant aquest trànsit. "Si les mercaderies deixen de tenir importància a la R15 podria suposar la seva desaparició", ha recordat Castellà. En aquest sentit, Trens Dignes aposta per posar en valor una infraestructura que, si s'hagués de construir de cap i de nou, calculen que costaria 400 milions d'euros. "És igual important treballar per les noves inversions com per mantenir les infraestructures ja existents", sentencien en un comunicat. El manteniment en del trànsit de mercaderies sobre una infraestructura en bon estat ajudaria a fer un "efecte crida per a una bona implantació industrial a la zona". 

Durant les últimes setmanes, Trens Dignes ha efectuat assemblees territorials al Priorat, la Terra Alta i la Terra Ebre per a "mobilitzar" el territori. "La gent està molt conscienciada, l'usuari pateix diàriament les incidències i esperem una bona resposta de la gent. Lluitar serveix però si no ens movem no ens en sortirem", ha insistit Castellà. La protesta comptarà amb música i animació. L'escriptor moranovenc Miquel Esteve serà l'encarregat de llegir el manifest. La plataforma ja ha anunciat que la protesta es tancarà amb una "acció contundent" que es decidirà en assemblea al mateix moment.

Comentarios
Multimedia Diari