Trens dignes retreu a Rajoy que en lloc de fer nous anuncis, acompleixi les promeses fetes

La plataforma retreu que fins ara les inversions "han estat més una declaració de bones intencions que no pas una realitat"

19 mayo 2017 15:51 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

"Allò que necessita el territori, i el país, no són nous anuncis d’inversions sinó l’acompliment de les promeses fetes anteriorment". Aquesta és la primera valoració que ha fet la plataforma ebrenca Trens Dignes davant la compareixença que ha fet aquest matí el president del Govern, Mariano Rajoy, a Barcelona. Segons Trens Dignes, dels 1.900 millons d'euros que s'ha compromès a invertir el president, "la meitat del que ja s'havia promès el 2008 i que encara no s'ha complit". La nota segueix dient que el president "ho ha emmarcat en una xifra total de 4.000 M€ en l’horitzó 2025, la mateixa quantitat que preveïa el pla 2008-2015, també incomplerta".

La plataforma denuncia que l’anunci d’inversions a les Terres de l’Ebre, històricament i malauradament, ha estat més un declaració de bones intencions que no pas una realitat. Una part important, finalment, no s’acaba materialitzant i les que són pressupostades, en moltes ocasions, no arriben a executar-se mai o bé es presenten com a inversions quan en realitat volen ser compensacions per evitar mobilitzacions ciutadanes o perquè s’apropen eleccions. "Amb quins arguments nous pretenen que ara donem validesa a este nou anunci fet pel president Rajoy? Què té de diferent respecte als altres que s’han incomplert? Per què ens els hauríem de creure ara? A més, dels suposats 4.000 M€, quants serien destinats a les Terres de l’Ebre? Quines prioritats d’actuació hi hauria?", descriu el comunicat que ha emès la plataforma ebrenca.

El primer pla de Rodalies de Catalunya (2008-2015) preveïa una inversió de 4.000 M€, dels quals a dia d’avui només se n’han executat un 10%. Posteriorment, el 2013, la llavors ministra, Ana Pastor i el llavors conseller, Santi Vila, van pactar un acord de mínims que marcava les prioritats pressupostàries més urgents per pal·liar aquell incompliment: aquell segon pla era de 306 M€ (ja n’havíem perdut 3.694 M€ pel camí), per ser invertits abans del juliol del 2016. D’allò, només se n’ha executat un escàs 5 per cent. Per no parlar d’Adif, que assegura que, jurídicament, no té l’obligació de complir els acords (i es queda tan ample) i només ha invertit poc més d’un 25 per cent del promès.

Si parlem del Corredor del Mediterrani, el 2011, la Comissió Europea va considerar-lo una obra prioritària, que ha de connectar la costa est de la península ibèrica amb el centre i el nord d’Europa. Ja llavors es va dir que part d’esta obra comptaria amb finançament comunitari. Els incompliments en esta matèria són reiterats. A més dels genèrics a tot el litoral espanyol (com el fet de que encara no hi ha cap línia ferroviària entre Múrcia i Almeria), a les Terres de l’Ebre patim un dels incompliments més flagrants: entre Vandellòs i Tarragona encara hi ha via única, éssent l’únic tram de tot el Corredor que patix esta anomalia, un coll de botella crític. "Porten 20 anys per construir 40 km de via. Una vergonya", conclou aquest organisme.

Comentarios
Multimedia Diari