Tres excavacions recuperen espais de la batalla de l’Ebre

Intervencions d’un camp de treball al Pinell de Brai, d’un grup d’arqueòlegs voluntaris al Poble Vell de Corbera i d’estudiants del grau d’Arqueologia de la UB a Vilalba dels Arcs 

16 julio 2018 10:08 | Actualizado a 18 julio 2018 10:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja està en marxa al Pinell de Brai el Camp de Treball de la Lleva del Biberó, en el qual 24 joves d’entre 14 i 17 anys provinents d’arreu de Catalunya treballaran en els propers dies en la recuperació d’unes trinxeres a tocar del nucli urbà de la població. 

Aquesta intervenció coincideix enguany amb el 80è aniversari de la batalla de l’Ebre i se suma a dues més que ja s’han executat aquest estiu. Una, a càrrec d’un grup d’arqueòlegs voluntaris al poble Vell de Corbera d’Ebre, per recuperar un antic forn de pa de la població. 

Per últim, cal destacar la que a principis de juliol va permetre un grup d’estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) treballar a la zona dels Barrancs de Vilalba dels Arcs, en una àrea de trinxeres (una part de la qual ja és visitable) de l’exèrcit republicà. 

Des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), que ha donat suport tècnic a les tres actuacions, es destaca la importància d’anar consolidant un programa anual d’intervencions que permetin recuperar nous espais i elements de la batalla, així com aportar nous coneixements sobre els fets que van succeir a la zona tot just ara fa vuit dècades. Així ho explica al Diari el coordinador tècnic del Comebe, David Tormo, el qual remarca la necessitat de mantenir aquestes col·laboracions amb el món universitari i de la recerca. 

Feina i lleure

El Camp de Treball que tot just comença, de la Direcció General de Joventut, està coordinat per la Fundació Escolta Josep Carol. Es tracta de la cinquena edició d’aquesta iniciativa, que en anys passats va actuar al Poble Vell de Corbera d’Ebre i en un altre punt del Pinell de Brai. «L’any passat es va excavar a la zona de la Bassa o el Calvari, on hi ha també trinxeres, un refugi i un niu de metralladores», detalla David Tormo. Enguany els treballs comptarà amb la direcció tècnica de l’arqueòloga Eulàlia Díaz. «S’excavarà una zona propera al nucli urbà on entenem que l’exèrcit republicà va construir una trinxera pensada per atacar si el poble del Pinell queia. Però quan finalment això va succeir, la resistència va ser mínima», detalla el coordinador tècnic del Comebe. 

Durant els dies d’estada a la Terra Alta, els joves també participaran en activitats lúdiques i de descoberta del territori.

 

La cita
Commemoració el cap de setmana
 

El proper 25 de juliol es commemora el 80è aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre, una de les batalles més decisives de la Guerra Civil espanyola. Amb motiu d’aquesta efemèride, la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat ha programat una sèrie d’actes, que tindran lloc en diverses localitats de la Terra Alta, el proper cap de setmana del 21 i 22 de juliol.

Els actes s’iniciaran dissabte 21 al matí, a Vilalba dels Arcs, amb la inauguració del mural ‘Batalla de l’Ebre 1938-2018’, creat per l’artista Anna Taratiel i dissenyat amb l’ajut dels joves de Vilalba dels Arcs en edats compreses entre 12 i 17 anys.

Al vespre se celebrarà un gran acte de memòria a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Corbera d’Ebre i l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Atès que l’aforament de l’església de Sant Pere és limitat, caldrà demanar una invitació prèvia per assistir-hi.

Aquell mateix diumenge, al matí, tindrà lloc el 30è homenatge a les víctimes i combatents de la Lleva del Biberó a la cota 705 de la serra de Pàndols. La celebració d’aquest acte la va iniciar, l’any 1989, l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41, coincidint amb l’aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre.

Les activitats de commemoració finalitzaran al vespre amb la representació de l’obra ‘Maleïdes les guerres’, a Caseres.

Comentarios
Multimedia Diari