Tres extra verges ebrencs, a la guia dels millors olis del món

Són els únics de la demarcació de Tarragona inclosos a la prestigiosa guia internacional d’olis de gamma alta ‘Flos Olei’

03 octubre 2018 10:19 | Actualizado a 06 octubre 2018 13:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La prestigiosa guia italiana Flos Olei, l’equivalent en el món de l’oli al que seria la guia Parker dels vins, ha inclòs tres olis extra verge de les Terres de l’Ebre a la seua guia 2019. Es tracta del monovarietal Aureum Morrut, de la Cooperativa Soldebre SCCL; l’extra verge Montsagre premium de la varietat picual, de l’empresa familiar Montsagre d’Horta de Sant Joan; i l’Oleum Naturale de la varietat arbequina de l’empresa que porta el mateix nom i que està situada a Rasquera. 

La Flos Olei és la primera guia internacional dedicada a les empreses que produeixen oli d’oliva extra verge de gamma alta i hi apareixen un total de 500 empreses de 52 països dels cinc continents. La puntuació rebuda per les empreses ebrenques ha estat d’entre 90 i 82 punts, d’un total de 99, i els seus olis són els únics de la demarcació de Tarragona inclosos a la guia. 

Julio Monfort, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, ha valorat que les Terres de l’Ebre són el territori més ric de Catalunya quant a varietats d’oli.  «Hem de passar de la mentalitat que l’oli és un ingredient al fet  que és un condiment. Cada cop hi ha més persones interessades i crec que anem pel bon camí».

Oleum Naturale és hereva de la tradició familiar d’una família pagesa que des del 1901 conrea la finca d’oliveres Les Planes a Rasquera. Fa 25 anys va apostar per la varietat arbequina i aquest 2018 han aconseguit el segell de producció ecològica. Fa tres anys que ha rebut el reconeixement de la guia Flos Olei. El seu oli és de collita verda, fresc, aromàtic i amb un punt d’amarg i picant, que s’allunya dels clàssics arbequins madurs. 

«Crec que hem d’apostar pels productes de qualitat. Les Terres de l’Ebre tenim un potencial enorme i el nostre futur passa per aquí. No ens ha de fer por res», ha declarat el seu responsable Jordi Turch.

Soldebre, per la seua banda, és el primer any que es presenta a aquest concurs i ho ha fet amb l’oli Aureum Morrut, una varietat minoritària molt arrelada a les Terres de l’Ebre. L’extra verge morrut de Soldebre és un oli molt complex en què es detecten amb facilitat moltes sensacions olfacte-gustatives. «Som el primer oli de Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre i Montsià que apareix en aquest rànquing i creiem que això ens servirà per donar a conèixer el nostre oli en l’àmbit internacional», ha expressat el seu responsable Pere Albacar.

Finalment, Montsagre és una empresa familiar d’Horta de Sant Joan que produeix dos monovarietals, empeltre i picual, i un cupatge entre totes dues. Els seus olis són ecològics. Dins la guia Flos Olei s’ha inclòs el monovarietal picual, un oli intens que té un característic gust afruitat sense sensacions àcides, amb un lleuger toc amarg i picant propi dels olis primerencs, notes d’herba fresca i fruites verdes, que persisteix en boca oferint una experiència inconfusible al paladar. «Estem aprenent tots els dies a fer-ho cada cop millor. Els concursos serveixen per veure si segueixes treballant amb qualitat», ha explicat Albert Barrobés.

La revolució de l'oli a la cuina

Els productors estan convençuts que els olis d’excel·lència han iniciat «una revolució» a les Terres de l’Ebre i al sector gastronòmic, seguint el camí del vi. Afirmen que «la propera revolució a la cuina serà la de l’oli», i que en un futur, com amb cartes de vins, els restaurants podran oferir als clients cartes d’oli per escollir.

Comentarios
Multimedia Diari