Tres joves preparen a bord d’un caiac un documental sobre la fragilitat del Delta

Sota el nom d’EbroSurvivor, treballen en un audiovisual per conscienciar sobre la seua vulnerabilitat després de sortir en expedició pel riu Ebre des de Flix fins a la desembocadura

10 septiembre 2021 05:30 | Actualizado a 10 septiembre 2021 05:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tres joves preparen un documental sobre una expedició en caiac pel riu Ebre per denunciar els problemes del Delta i explicar una història de conservació, amistat i aventura. Pablo García, Aitor Flores y Jorge García són tres amics de Madrid que es dediquen al món audiovisual i de la comunicació. Els tres comparteixen una bonica amistat i una visió de la cura ambiental que els ha portat a aquest projecte, anomenat «EbroSurvivor», de forma «pura i respectuosa», amb les seues paraules.

Després del primer confinament del 2020, Aitor Flores i Jorge García van pujar per primer cop a un caiac per fer el darrer tram del riu Ebre, des de Flix fins el Delta, de forma lúdica, sense més propòsit que gaudir del riu i d’una mica d’aventura.

«En aquella primera travessia els veïns de la zona que vam conèixer descendint pel riu ens van explicar la gran quantitat de problemes que hi al Delta de l’Ebre», expliquen els tres joves al Diari. «Pensar en la possibilitat que finalment desaparegués en pocs anys ens va fer cridar reforços, a Jorge, i donar visibilitat a la problemàtica. Vam al·lucinar amb la situació, de forma que d’alguna manera volíem tornar al riu tot el que ell ens havia ensenyat».

Durant la primera travessia els joves només desitjaven allunyar-se de la ciutat i respirar natura, però poc a poc van anar coneixent la fragilitat del Delta i conscienciant-se de tots els reptes que hi ha per davant. «Aquell allunyament ens va fer trobar-nos amb la gent local que viu al territori i ens contàvem com cada any se’ls complica la situació. Un pescador ens parlava de les espècies invasores. Un altre des de l’assut, sobre el tema dels sediments...», comenten.

Així, els tres emprenedors aquest passat estiu van tornar a pujar al caiac amb la intenció de preparar un documental sobre l’aventura. Van fer els 120 kilòmetres entre Flix i la desembocadura de l’Ebre. «Teníem moltes ganes de ficar-nos a l’aigua, després de mesos de preparació de la travessia», sostenen. «Un matí, recollint el campament, es va apropar un home i es va dirigir a nosaltres com els EbroSurvivor. Ens vam quedar bocabadats. Per les xarxes socials Marco ens havia vist i va venir a saludar-nos i a parlar amb nosaltres una bona estona. Des d’aquí li volem enviar un salutació!».

Ara treballen perquè a principis del 2022 puga sortir el documental i que arribe al màxim públic possible. «Volem explicar la nostra experiència per conscienciar i difondre una manera respectuosa de relacionar-se amb l’entorn natural. Volem que la gent se n’adone de la necessitat de conservar els espais naturals, tant del riu Ebre com de qualsevol altre lloc, en realitat».

Els creadors del projecte EbroSurvivor fins llavors no coneixien en absolut les Terres de l’Ebre i, per a ells, la millor forma ha sigut fer-ho des de dins del riu. «El primer cop que vam fer el descens teníem menys dies i l’itinerari no ens permetia aturar-nos a gaudir tant com la segona vegada. Amb les càmeres i el temps suficient per congelar aquells instants ara fa que es tornin per a tota la vida. Fins i tot hem tornat per tercera vegada a alguna de les illes aquest estiu. Ja ens considerem part d’aquest riu», expressen.

Malgrat la complexitat de les diverses problemàtiques que afecten el riu Ebre i el Delta, els tres aventurers sostenen que desitgen unir forces per donar més visibilitat a totes aquestes. «També donarem a conèixer alternatives que demostren que és possible gaudir de la natura sense destruir-la i mostrar la bellesa dels llocs mentre convidem a la reflexió, amb els nostres comentaris i des de les nostres vivències. Esperem que així siga», conclouen.

Comentarios
Multimedia Diari