Tretze ajuntaments presentaran un contenciós contra el dipòsit de residus

Denuncien també a la CHE i a Urbanisme obres en camins sense llicència i «captació irregular» d’aigua de l’Ebre

01 mayo 2019 09:33 | Actualizado a 02 mayo 2019 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Onze ajuntaments de la Ribera d’Ebre i dos ajuntaments del Segrià preparen un contenciós administratiu que volen presentar la propera setmana contra la llicència d’obres del dipòsit de residus industrials de Riba-roja d’Ebre.
Joan Juncà, alcalde de la Torre de l’Espanyol i portaveu dels electes contraris al dipòsit, va llegir ahir al migdia a Móra d’Ebre un comunicat on es denuncien actuacions «incorrectes i irregulars» en la construcció de la primera fase de l’abocador, que ha d’estar enllestit al juliol.
 Els alcaldes denuncien que s’hagin fet actuacions en camins i propietats privades que no estan previstos al permís d’obres del dipòsit de residus. Segons ha denunciat Joan Juncà al Diari, s’està actuant al camí que va cap al futur dipòsit de residus «sense tenir llicència d’obres» i «afectant finques privades». 
Els alcaldes lamenten que el permís d’obres concedit per l’Ajuntament serveixi per executar «només la part que beneficia econòmicament l’empresa» i que oblidi la part d’interès públic general que preveu la construcció de connexions i accessos a les carreteres. 
En aquest sentit, segons els opositors al dipòsit, el pla especial urbanístic del projecte, aprovat el 2010, «no s’està complint». També precisament perquè s’estarien permeten obres en espais no autoritzats per la llicència d’obres que han provocat danys en propietats privades. 


A títol individual els ajuntaments ja estan presentant denúncies també per captacions «irregulars d’aigua al riu Ebre». «L’empresa malmet propietats privades amb la tolerància de l’Ajuntament de Riba-roja, que fins i tot fa d’intermediari entre l’empresa i els afectats pels danys de les obres executades al marge de la llicència», ha criticat el portaveu dels electes contraris a l’abocador. Juncà ha acusat l’alcalde Antoni Suárez d’actuar «amb doble raser» i ha assegurat que no descarten emprendre accions penals contra el consistori. Segons ha explicat Juncà, disposen de fotografies «dels tractors agafant aigua del riu i on es veuen perfectament les matrícules». «Sense proves no ens la jugaríem», afirma.


Resposta a Ribera 2030

El grup ha sortit al pas arran la creació del col·lectiu Ribera 2030 la setmana passada, format per càrrecs electes de la comarca de la Ribera d’Ebre units per defensar la compatibilitat d’un futur industrial, turístic i agrícola per a la comarca.  
El col·lectiu apel·là i recordà la setmana passada l’acord pres per unanimitat del Consell Comarcal el 31 de març del 2011, que reconeixia la comarca de la Ribera com un «territori eminentment energètic, turístic i agrícola, i amb un potencial logístic, turístic i agroindustrial notable», i defensava l’arribada d’indústria per tirar endavant la comarca després del tancament de les nuclears. 
Davant d’això, els contraris al dipòsit de residus han afirmat que «som favorables a la implantació d’indústria a la Ribera, però volem deixar clar que un abocador no és una indústria». «Clar que volem indústria a la nostra comarca. Però un abocador no és indústria, és la merda que sobra de la resta de Catalunya, i això no genera riquesa», ha etzibat Juncà al Diari. «Si arriba indústria de veritat, en parlarem. I d’abocador ja en tenim un a Tivissa, la comarca ja ha sigut generosa».
Per una altra banda, ahir al vespre al ple del Consell Comarcal, la Plataforma Riba-roja Decideix va presentar més de 500 sign

Comentarios
Multimedia Diari