Troben dos esquelets en una finca d’oliveres mil·lenàries d’Ulldecona

Les restes, que podrien ser de l’Edat Mitjana, van quedar al descobert després que els aiguats de l’1 de setembre van fer caure un marge

11 noviembre 2021 19:50 | Actualizado a 12 noviembre 2021 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els desperfectes dels aiguats del passat 1 de setembre han portat una descoberta inesperada als propietaris de la finca Oasis Biodinàmic, a la partida Valldepins d’Ulldecona. Les fortes pluges, que en aquell punt van acumular prop de 280 litres per metre quadrat en només tres hores, van fer caure un marge en una zona de conreu d’oliveres mil·lenàries, segons explica al Diari Jordi Querol, un dels responsables d’aquesta explotació dedicada a l’agricultura biodinàmica.

En iniciar la collita de les olives, setmanes després dels aiguats, van veure el que semblava unes restes òssies, i concretament un fèmur humà, entre la terra del marge caigut. «Ens vam quedar molt sorpresos i de seguida vam donar avís als Mossos d’Esquadra», explica Querol.

Al lloc s’hi van desplaçar efectius de la policia científica, a més d’una forense i la jutgessa de guàrdia d’Amposta. Es va determinar que eren restes antigues i llavors es va donar avís al Departament de Justícia, que s’encarrega de l’obertura de fosses de la Guerra Civil espanyola, i s’hi va desplaçar un equip del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Els treballs arqueològics dels darrers dies sobre el terreny han permès recuperar els cossos de dues persones. Les restes s’han retirat i s’estudiarà la seva antiguitat. A l’espera de l’informe oficial, previst per a d’aquí uns quinze dies, des de Justícia expliquen que tot apunta a què es tracta de restes més antigues que no pas de la Guerra Civil, de manera que es derivaria el tema al Departament de Cultura.

Les restes podrien ser de l’Edat Mitjana, cap al segle XIII, i es planteja que les persones poguessin ser d’origen andalusí, per la disposició dels cossos mirant cap a l’est. Els estudis en marxa acabaran de confirmar o descartar aquests extrems. Tampoc es descarta que hi pugui haver altres enterraments en aquesta zona, tot i que no hi ha prevista cap nova excavació.

El fet que s’hi conservin oliveres mil·lenàries demostra que la zona ha estat ocupada i cultivada des d’antic.

Comentarios
Multimedia Diari