Troben les possibles restes del maqui El Rubio al cementiri dels Reguers

Ara s’entrecreuaran les dades d’ADN amb les de la seua filla per confirmar-ne la identitat

03 diciembre 2020 17:09 | Actualizado a 05 diciembre 2020 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Només fa sis dies el Departament de Justícia obria una fossa al cementiri dels Reguers amb l’esperança de trobar les restes del maqui El Rubio on, segons un testimoni i un estudi previ, havia sigut enterrat. Ara, aquí mateix s’ha localitzat l’esquelet sencer d’un individu que probablement ho siga: la pelvis dreta té un tret de bala, una dada que coincideix amb l’autòpsia que es va practicar al cadàver del maqui l’any 1954 i el cos s’ha trobat de boca terrossa i sense taüt. Malgrat les evidències, l’encreuament genètic amb l’ADN de la filla del maqui confirmarà que l’individu recuperat és realment Francisco Serrano, àlies el Rubio.

Si d’aquí uns mesos finalment les analítiques ho confirmen, la família de Serrano, que havia registrat les dades al cens de desapareguts de la Guerra Civil, podrà per fi descansar. El dia que es va obrir la fossa, la setmana passada, i aquest dijous en la mostra de les restes ha estat present la filla, de 84 anys, i la néta del maqui. La filla Lídia Serrano, que tenia 18 anys quan el seu pare va morir, ha declarat sentir-se «bé i malament alhora». «Però a la vegada em sento contenta i agraïda. Quan a vegades veia altres casos de famílies que buscaven els seus desapareguts i finalment els trobaven, jo pensava: «per fi podran descansar». Jo tenia esperances que el trobarien aquí pel que m’havien dit, però no tan ràpid», expressava, amb més fermesa que el dia que van obrir la fossa, més emocionada.

Els arqueòlegs acabaran d’exhumar l’esquelet aquesta setmana. Les restes es traslladaran al laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona per fer-ne l’estudi antropològic i extreure’n l’ADN.

Francisco Serrano, el Rubio, era un guerriller antifranquista que actuava a la zona del Maestrat, els Ports i la Terra Alta juntament amb el maqui Florenci Pla, àlies Durruti, però conegut popularment com la Pastora. Els dos maquis van assaltar la masia dels Nomen dels Reguers la nit del 3 d’agost de 1954. Van entrar a la casa a l’hora de sopar i van intentar segrestar la filla de la família per poder obtenir diners i menjar. Un dels fills, oficial de milícies, tenia una pistola amagada i va aprofitar un moment de distracció per disparar a Francisco Serrano. Els guerrillers van aconseguir fugir de la casa. Florenci Pla va marxar a Andorra, però Francisco Serrano va acabar morint a causa de les ferides. El seu cos va ser trobat el matí següent al barranc de Vallcervera, prop de la masia. Francisco Serrano era natural de Castellote, a Terol. La Guàrdia Civil va comunicar la mort a la família, però no va permetre traslladar el cos al poble natal. La filla del maqui continua vivint a Castellote i té la intenció de poder enterrar-lo al poble, un cop identificat.

La directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, ha remarcat que es treballarà «respectuosament però amb pressa i solidaritat», ja que la família està esperant els resultats per tancar per fi una ferida oberta tota una vida.

Comentarios
Multimedia Diari