UGT denuncia que un miler de temporers de l’Ebre estan explotats

El sindicat alerta de la situació que viuen els treballadors, així com de l’existència de molts pisos pastera a Amposta

18 septiembre 2019 07:30 | Actualizado a 25 septiembre 2019 09:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un miler de temporers a les Terres de l’Ebre estan explotats per màfies, segons ha denunciat la Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA) del sindicat UGT, especialment al sector de l’arròs i dels cítrics. A més de no donar-los d’alta a la Seguretat Social, les màfies els retenen part de sou i la documentació. Amb l’amenaça de no poder treballar més i no dominar l’idioma, ja que la majoria són extrangers, la situació no es denuncia.

Segons ha explicat el responsable del sector agro i manipulat de productes hortofrutícoles a Catalunya d’UGT, Paco Folch, la majoria dels treballadors afectats són d’origen indi o paquistanès, com el seus explotadors que actuen com a empresaris intermediaris amb els propietaris o gestors de les terres. En la majoria de casos, expliquen des del sindicat, se’ls pot veure recollir cada matí els treballadors amb furgonetes en punts concrets del territori per traslladar-los fins als camps.

Folch ha fet una crida a la ciutadania a fer arribar fotografies de les matrícules d’aquestes furgonetes si presencien aquesta escena, que per a alguns ebrencs sí és coneguda.

El sindicat també ha denunciat l’existència de molts pisos pastera, especialment a Amposta, on aquests treballadors s’amunteguen fins a una dotzena (en pisos de quatre) per 120 euros al mes. «Arriben enganyats, els ofereixen treball, diners i casa. La majoria estan a Amposta, i després de l’arròs i dels cítrics se’ls emporten a la fruita a la Ribera i a Lleida i tornen cap aquí», declara. «Tenen por que si ho denuncien l’endemà no treballaran».

Per evitar les intervencions de la Policia Nacional, el sindicalista assegura que aquestes màfies han desenvolupat mètodes de vigilància fins al punt de destinar una persona a detectar els cotxes policials camuflats, que ja coneixerien. L’any passat, agents d’aquest cos van efectuar quatre actuacions en explotacions arrossaires. També la Inspecció de Treball va obrir uns 60 procediments a les Terres de l’Ebre. Però tot plegat resulta insuficient, segons reiteren. Els camps ofereixen més possibilitats per «amagar-se» i evitar aquestes actuacions que els magatzems.

UGT també ha alertat que coneixen casos d’empreses de julivert, api o menta al delta de l’Ebre amb treballadors en situació irregular que han de recollir un palet diari per al cap, que es trasllada a un altre lloc i es ven majorment en negre.

Si bé el sindicat ha explicat que la situació es pateix a altres punts de Catalunya, és especialment crítica a les Terres de l’Ebre, on aquestes màfies «fan el que volen». La situació als magatzems és molt més regular. «Al camp és molt més difícil amargar-se i és més fàcil portar-ho a terme», explica Folch. A l’altre miler de treballadors «legals» que sí seran contractats a l’inici de la campanya dels cítrics, UGT també exigeix a les empreses que compleixin la llei. Especialment pel que fa a l’actualització retroactiva del preu per hora que cobren els temporers i l’obligatorietat per als empresaris de fer efectiva la diferència a partir de gener de 2019 sense necessitat que els treballadors ho demanin.

Avisen també que actuaran per evitar l’incompliment de la llei pel que fa als contractes fixos discontinus, tot recordant que el treballador ocupat durant 28 dies seguits durant dos anys hauria de ser contractat per aquesta via, amb els mateixos drets que els indefinits pel que fa a indemnitzacions per acomiadament, per exemple.

El sindicat també ha denunciat que encara existeixen importants de salaris entre homes i dones, que cobren entre cinc i deu cèntims menys l’hora, especialment als magatzems.

Així mateix, reclamen que les empreses facilitin als treballadors la roba i estris adequats i la importància de registrar i signar a l’inici i al final de l’horari laboral.

Comentarios
Multimedia Diari