‘Ubuntu’, un espai obert a tothom per conrear horts ecològics

El projecte està desenvolupat per l’associació tortosina Atzavara-arrels i té per objectiu transmetre una filosofia de treball col·lectiu per a la cura tant de la terra com de les persones

14 febrero 2018 10:31 | Actualizado a 14 febrero 2018 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ubuntu és una iniciativa social per obrir les portes al món de l’agricultura ecològica i al treball en col·laboració mútua entre tot tipus de persones, independentment de la seva condició social, econòmica o cultural; treballant per la cura de la terra i de les persones. El projecte està desenvolupat per Atzavara-arrels, una associació sense ànim de lucre de la ciutat de Tortosa. La iniciativa consisteix en oferir a la població un espai inclusiu on practicar l’agricultura ecològica. L’associació disposa d’una parcel·la agrícola a l’Espai Polivalent Martí Gauxachs, a Ferreries, oberta a tot aquell qui hi vulgui participar per dur a terme el seu propi cultiu. 

Des d’Atzavara s’organitzen tallers a l’hort els dissabtes al matí, on s’ofereix assessorament, eines, subministrament de planter i productes de cultiu.Més concretament, en aquests tallers es practica la permacultura, un tipus d’agricultura ecològica que va més enllà del cultiu de la terra simplement per treure-hi un producte alimentari, sinó que integra en aquest treball amb la terra una filosofia humana. Una filosofia amb la idea de convivència i cooperació per a la cura tant de la terra com de les persones.

Un projecte obert 

Per dur a terme aquesta activitat compten amb una professional en el sector, Cecile Thenevot, el qual s’encarrega de desenvolupar el procediment de treball amb la terra. En l’activitat hi participen els integrants d’Atzavara-arrels, però també hi col·labora voluntàriament la gent del barri, joves del voluntariat europeu i altres interessats en el projecte que ho fan de manera puntual. De fet, el projecte és obert i hi pot participar tothom qui ho desitgi. Des de l’associació asseguren que, d’aquesta manera, intenten que hi hagi diversitat de grups, cosa que no s’aconsegueix quan s’organitzen activitats socials dirigides a un col·lectiu concret. 

Aquesta activitat que desenvolupa Atzavara-arrels forma part d’un gran projecte anomenat Horts Urbans de Tortosa. Una iniciativa de FESTE, la Federació d’Entitats Socials de les Terres de l’Ebre, i Fresc. La seva idea es basa en oferir i impartir teràpies, a partir de l’agricultura ecològica, a diferents col·lectius que se’n puguin beneficiar, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. El projecte d’Horts Urbans consta d’unes 60 parcel·les d’agricultura ecològica ubicades al barri de Ferreries de Tortosa. Un 30% de tot aquest espai es reparteix entre diferents entitats socials com Atzavara, Creu Roja o Caritas. Així, s’aconsegueix que les entitats socials de les Terres de l’Ebre disposin d’una parcel·la per donar-li un ús social i terapèutic. 

Lluita per la inclusió social

Atzavara-arrels és una associació sense ànim de lucre que neix a les Terres de l’Ebre l’any 2000 per iniciativa d’un grup de persones compromeses amb la realitat local i amb l’objectiu de contribuir a fer de Tortosa una ciutat per a tothom. Des d’Atzavara s’aposta per un model social intercultural, amb persones de múltiples identitats. Seguint aquesta idea, l’associació forma part d’aquest gran projecte d’Horts Urbans per poder treballar amb la pràctica de la permacultura i aplicar amb ella tots aquests valors socials que persegueixen. 

Comentarios
Multimedia Diari