'Ujaripén' vol dir 'esperança' en caló

Tortosa i Amposta emprenen accions de mediació per integrar, formar i donar eines per millorar la qualitat de vida de les famílies veïnes d’ètnia gitana

14 enero 2018 15:36 | Actualizado a 15 enero 2018 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de fa tres anys, l’Ajuntament de Tortosa, Creu Roja i Càritas promouen un programa de mediació i ajuda per a les persones d’ètnia gitana de la ciutat. El projecte porta per nom ‘Ujaripén’, que vol dir ‘esperança’ en caló o llengua gitana.

L’objectiu d’aquest programa és promoure accions que faciliten la millora de la salut, la formació i els hàbits saludables necessaris per a la inclusió sociolaboral i la millora de la interacció de la comunitat gitana. 

Es calcula que a Tortosa viuen entre 900 i 1.000 persones d’ètnia gitana, que representa un 2,5% de la població de la ciutat, repartides en unes 190 famílies. Segons aquesta estimació, facilitada per Creu Roja, d’aquestes 190 famílies, unes 140 viuen al nucli antic de la ciutat.

El programa Ujaripén està format per dues psicòlogues i una dinamitzadora i un mediador d’ètnia gitana, per facilitar la comunicació. Tal com explica al Diari el president de Creu Roja Tortosa, Josep Anguera, les dues entitats (Creu Roja i Càritas) s’alternen en la direcció del programa, ja que treballen conjuntament en molts altres projectes de caràcter social a la ciutat.

«Ujaripén és un programa que intenta integrar la comunitat gitana de Tortosa. Per les seues tradicions culturals, pot ser una comunitat una mica tancada», explica Anguera. «En la primera part del projecte es detecten els problemes que alguns ciutadans d’ètnia gitana poden tenir com l’accés o abandonament de l’escola, o de salut, si no visiten pediatres o ginecòlegs, per exemple. Un cop detectats quins problemes tenen, es tracta d’oferir possibilitats per millorar aquestes situacions». 

Amb tot, el president remarca que el que s’intenta és sempre ajudar, i no pas incidir o canviar conductes o la seua cultura. En aquests mateixos termes s’expressa Cinta Colomé, coordinadora del projecte. «Es tracta d’obrir barreres, que tinguen un espai propi, i donar-los eines per tirar endavant», argumenta.
D’aquesta forma, el projecte treballa l’educació per aconseguir reduir la taxa d’absentisme, la promoció de les habilitats emocionals, socials i comunicatives, l’acció socioeducativa amb la comunitat gitana, seguiment i mediació o activitats de lleure, art i música.

«Si els ajudem a solucionar alguns problemes que poden tenir, obtenim més integració i millora del seu nivell cultural, la qual cosa repercuteix en què tindran més oportunitats laborals», sintetitza Anguera. «Hi ha pocs nois que acaben l’ESO perquè a vegades han de cuidar dels seus germans petits. Es tracta que puguen formar-se i accedir a un grau mitjà, per exemple», concreta la coordinadora. 

Un centenar d’atesos
L’any passat aquest projecte va atendre en total un centenar de persones, procedents d’unes 40 famílies. D’infants de 0 a 12 anys se’n van atendre 20; d’adolescents de 13 a 17 anys, 18; de joves de 18 a 35, 34, i d’adults de 36 a 65 anys, 28. 

Així, concretament, el programa va ajudar una quarantena de joves i infants (28 amb fracàs o abandonament escolar i 12 amb necessitats socioeducatives), 14 dones amb problemàtiques socials (8 sense recursos i amb fills a càrrec i 6 amb altres problemàtiques socials) i 6 persones més en risc d’exclusió social.

El programa tortosí que aquest any ja ha arrencat ofereix classes de reforç escolar a les tardes a l’espai obert d’aprenentatge de Tortosa (a la plaça dels Dolors), així com un espai per preparar competències bàsiques per accedir al grau mitjà. Com a novetat d’enguany hi haurà un grup d’alfabetització per a persones adultes, que començarà al febrer. «Abans farem una prova de nivell. Algunes persones tenen nocions de castellà, però no les suficients en expressió escrita, i tampoc en català», exemplifica Colomé.

També una altra de les accions és l’espai ‘Bata’ (que vol dir ‘mare’), per tal d’orientar mares i noies joves en la maternitat i en la concepció i anticoncepció.

Establir ponts
La figura del mediador d’ètnia gitana és clau. «Veuen que aquella persona té una bona faena i que per tant ells també poden aconseguir el que vulguen, si així ho desitgen», comenta la coordinadora.

Tant és així que des de fa tres mesos Amposta també ha incorporat per al municipi la figura d’un mediador, en aquest cas una dona d’ètnia gitana, per establir un pont de connexió i de relació amb els veïns gitanos de la ciutat i concretar les seues situacions. 

En el cas del programa de Tortosa, l’Obra Social ‘la Caixa’ ha concedit enguany 42.000 euros a l’Assemblea Local de Creu Roja de Tortosa per portar-lo a terme. «El nostre finançament és a través de socis i subvencions, de forma que en el moment que encetem un projecte necessitem ajuda, i gràcies a la Caixa podem fer moltes accions. És fonamental», agraeix el president de l’entitat.Creu Roja també porta a terme, entre altres, el programa per a la gent gran ‘Sempre Acompanyats’, que fou pioner a Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari