Ulldecona aplega 216 parelles durant el ball de mantons de les festes majors

És l'acte més emblemàtic i al municipi ha reeixitla tradició de confeccionar els elaborats mantons

19 mayo 2017 18:19 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El municipi d’Ulldecona va celebrar dilluns a la nit un dels actes més populars i tradicionals de les festes majors, el ball de mantons, a la plaça de l’Església.

Les parelles, 216 enguany, van lluir el vestit típic d’Ulldecona per ballar la jota local.

Ells llueixen pantaló negre, camisa blanca, armilla negra i espardenyes, a més d’un puro que els dóna l’Ajuntament abans de començar a ballar. Elles, que es preparen per al ball amb una hora d’antelació, porten faldes, el cabell recollit i tibant i un gran mantó de Manila de colors variadíssims i vistosos.

Aquests mantons, que donen nom al ball, també popularment conegut com el Xim-Xim, són alguns centenaris, ja que s’hereten de mares a filles. Altres famílies, però, també opten per comprar-los de nous, ja que són per a tota la vida. L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, explica al Diari que precisament en els últims anys han reeixit les dones que, sense haver de ser modistes, es dediquen a confeccionar-los per vendre’ls.

«La veritat és que el ball de mantons és la festa més bonica que celebren durant tot l’any a Ulldecona, la més emblemàtica, i tothom n’està molt orgullós». expressa Ventura. El ball de mantons antigament també es ballava durant el Corpus, però des de fa un temps que només se celebra durant les festes majors.

Les parelles de ball a vegades ja estan concretades abans de nàixer: és costum al poble que les famílies emparellen els xiquets, i s’acostuma a seguir ballant per festes majors amb aquella persona la resta de la vida, es tinga més o menys relació.

Una novetat dels últims anys és la introducció d’una tercera jota durant el ball. Durant l’esdeveniment, la Banda de Música interpreta la Jota Nova i la Jota Olé. Des de fa un temps, la banda encarrega cada any a un músic o compositor del poble diferent una nova jota que s’estrenarà just la nit del ball. Enguany aquesta peça s’anomena Jota Rupestre, i és obra del compositor Albert Blasco.

Ahir a la tarda va ser el torn del ball de mantons infantil a la plaça Catalunya, amb xiquets de fins 9 anys i amb l’acompanyament de la Banda de Música i dels Gegants i Geganters. Demà ho podran fer els xiquets de 9 a 14 anys, edat en què es considera que ja poden passar al grup d’adults.

Comentarios
Multimedia Diari