Ulldecona protegeix 52 oliveres i vol que siguin arbres monumentals

L'Ajuntament aprova per unanimitat la seva declaració com a arbres d'interès local i insta la Generalitat a una major protecció

19 mayo 2017 19:28 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un total de 52 oliveres mil·lenàries del terme d’Ulldecona ja disposen de protecció legal. L’Ajuntament ha aprovat en la darrera sessió plenària i per unanimitat de tots els grups la seva declaració com a arbres d’interès local –a l’espera de rebre i resoldre al·legacions–, a més de sol·licitar la declaració d’arbres monumentals al Departament d’Agricultura.

Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya pel seu abast, davant la manca de protecció legal existent al país. Els arbres escollits són els que mesuren un mínim de sis metres de perímetre de tronc, mesurat a una alçada d’1,3 metres des de la base del terra, tal i com determina la llei de protecció d’arbres monumentals de la Generalitat Valenciana, l’única existent a l’Estat sobre oliveres mil·lenàries.

Les oliveres ara protegides formen part del patrimoni natural, cultural i històric del territori i estan situades a diverses partides del terme municipal, sempre en terrenys de propietat privada.

La major concentració se situa a la partida de l’Arion, convertit en el Museu Natural d’Oliveres Mil·lenàries de l’Arion.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, apunta al Diari que el Govern local treballava feia temps per donar una protecció legal als arbres. Ara han fet aquest pas i esperen que la Generalitat atengui la petició i aprovi la figura d’arbre monumental per a les 52 oliveres.

«L’acord assolit en ple és un pas més per reconèixer un patrimoni natural únic al món, per donar un valor afegit a l’oli elaborat d’arbres mil·lenaris i al nostre paisatge». I també un reconeixement a les generacions de famílies pageses «que han fet possible que puguem gaudir d’aquests monuments segles després d’haver-los plantat».

Receptivitat del món agrari

En aquest sentit, Ventura remarca els convenis signats amb propietaris dels terrenys afectats i la receptivitat dels pagesos vers la conservació de les oliveres.

La voluntat municipal és insistir en aquesta línia i aprovar en un futur la protecció d’un major nombre d’aquests exemplars monumentals.

En els darrers 15 anys, des de l’Ajuntament d’Ulldecona i la Mancomunitat de la Taula del Sénia, junt amb el sector privat (propietaris agrícoles, pagesos, cooperatives, molins d’oli i historiadors) i altres administracions públiques, s’han dut a terme nombrosos projectes de protecció i valorització de les oliveres mil·lenàries i el seu oli.

Comentarios
Multimedia Diari