Ulldecona reescriu la Passió i prepara dues representacions per a l’abril

L’adaptació de l’obra es posarà en escena els propers diumenges 11 i 18 d’abril, a les 17 hores, amb aforament limitat

28 marzo 2021 18:40 | Actualizado a 29 marzo 2021 07:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Patronat de la Passió d’Ulldecona ha reescrit el guió de l’obra a partir de tres textos que s’han interpretat durant les 65 temporades ininterrompudes des de l’any 1955 a 2019. La pandèmia va obligar a suspendre l’obra l’any passat quan ja estava tot a punt per iniciar les representacions. La readaptació es va dur a terme entre l’estiu passat i el gener d’enguany. Tot i això encara s’han fet retocs durant els assaigs que van començar fa dues setmanes.

«Les parts fonamentals de la Passió es mantenen, però s’ha reduït el text, personatges i decoració de cada quadre», diu el president del Patronat, Juanjo Sans. El màxim representant de l’entitat indica que «aquesta edició serà testimonial per a seguir endavant i mantenir la il·lusió». Sans també destaca que és la primera vegada que s’entra al teatre, de manera continuïda, des de la pandèmia, tot i que s’hi han dut a terme obres de teatre de petit format, programades puntualment per la Xarxa i l’Ajuntament.

Seguint les indicacions del Procicat, els actors es mantenen separats dalt de l’escenari i porten la mascareta posada llevat del monent en què han d’intervenir. En total, hi haurà una trentena d’artistes a escena. La decoració també s’ha reduït, per facilitar la feina dels tramoies, que en són menys.Pel que fa al públic es limita a la platea i quatre llotges, reduint -se l’aforament a 250 persones per cada representació només en català, els diumenges 11 i 18 d’abril, a les 17 hores. La durada és d’una hora i mitja.

Una altra de les novetats és que el públic pagarà al final de cada sessió el que considere adient, amb el que és coneix com a taquilla inversa. Les entrades, però, només es podran adquirir des de la pàgina web de La Passió o trucant al 638.49.60.09 i les reserves s’hauran de fer per grups.

Des del Patronat confien seguir comptant amb el suport del públic del poble i de la comarca.

Direcció coral

La manera de dirigir l’obra ha canviat, s’ha creat un equip de direcció encapçalat per Joan Martínez, amb el suport de quatre ajudants: Jordi Reverté, Maria José Royo, Juanjo Sans i Elies Sabaté.

Reverté veu bé aquesta fórmula i no descarta donar-li continuïtat en un futur, «cadascú dels quatre té el seu punt fort i el pot aportar sota la coordinació de Joan», ressalta Jordi Reverté.

Un altre repte ha estat que el director Joan Martínez, tot i ser d’Ulldecona, ara no viu al poble i no podia assistir als assajos entre setmana. Per això, hi ha hagut una comunicació constant entre els ajudants i Martínez. Després de cada assaig, es fan les valoracions per videoconferència i es fan les propostes. Fins i tot, s’enregistren videos d’alguns dels assajos i s’analitzen les diverses interpretacions.

Els assaigs són en petit format, primer es va començar amb cada personatge i,ara mateix ja s’assaja cada escena. «Podem incidir més en remarcar les expressions i sentiments dels personatges».

Una de les actrius amateurs que intervé en l’obra interpretant el paper de Maria Magdalena, Consol Vericat, es mostra molt il·lusionada per tornar a pujar a l’escenari, «ara més que mai, cal donar suport a la cultura i demostrar que es poden fer actuacions, perquè adaptant-se a la nova situació, la cultura és segura», afirma.

Com a acte previ a la Passió, es representarà el ‘Davallament de la Creu’ el Divendres Sant, dia 2 d’abril, a l’església parroquial de Sant Lluc d’Ulldecona, el mateix lloc on es va trobar aquest manuscrit en català antic del segle XVIII. L’espectacle combina música, cant i la interpretació d’un fragment del text.

Comentarios
Multimedia Diari