Ulldecona requereix que s’ature l’extracció d’oliveres inventariades

L’Ajuntament ha enviat una carta urgent a una empresa de Sant Celoni demanant-li la paralització dels treballs que realitzen a una finca del municipi que podria comportar arrencar nou arbres centenaris de gran valor històric

22 enero 2018 15:43 | Actualizado a 23 enero 2018 09:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest requeriment compta amb el suport de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, entitat encarregada d’elaborar el cens d’oliveres catalogades que han de superar els 3,5 metres de perímetre de tronc, mesurades a una alçada d’1,30 del terra. Aquesta mesura és la que es fa servir per determinar si els arbres es poden considerar mil·lenaris.

Gràcies a l’inventari fet i actualitzat per la Mancomunitat, hi ha censades prop de 4.800 oliveres per 22 municipis del sud de Catalunya, nord de la Comunitat Valenciana i est d’Aragó, convertint el Territori Sénia en la zona amb la concentració més gran d’oliveres mil·lenàries del món. La seva presència defineix el paisatge, un mosaic d’arbres i pedra seca, conegut com ‘el mar d’oliveres’.

A les Terres del Sénia i, a Ulldecona en particular, trobem la concentració més gran coneguda d’oliveres mil·lenàries de tot el món, en el cas d’Ulldecona, són un total de 1.391 oliveres, 53 de les quals són Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La partida de l’Arion té uns 400 exemplars inventariats, dos d’ells declarats Arbres Monumentals per la Generalitat de Catalunya.

L’Ajuntament i la Mancomunitat de la Taula del Sénia duen a terme de manera periòdica tasques de revisió i seguiment dels arbres inventariats. Ha estat en una d’aquestes revisions, quan el consistori detecta treballs de neteja, poda i preparació per ser arrencades, en diverses oliveres dins d’una finca. Es tracta d’arbres que consten en l’inventari elaborat per la Taula del Sénia. Comprovada la titularitat de la finca, al polígon 59 parcel·la 104 del terme municipal d’Ulldecona, partida Mas del Rector, es va conèixer que està a nom de l’empresa Cultius Ponç, de Sant Celoni, que es presenta com a «especialistes en oliveres» i anuncia a la seva web la compravenda d’exemplars centenaris i mil·lenaris.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha expressat al Diari la intenció del consistori d’intentar aturar l’acció. «A més d’enviar-los la carta, també hem contactat telefònicament amb l’empresa per conscienciar-los de la necessitat de salvaguardar aquest patrimoni que tenim. Són actes que no podem permetre», assevera Núria Ventura.

Aposta per l’‘slowtourism’
L’increment de visitants al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arion és notable des que el 2010 es va obrir al públic, fruit d’un conveni amb la família Porta-Ferré, propietària de la finca, passant de 395 persones a 3.108 al 2016 i arribant als 4.152 l’any passat. Les dades mostren que durant els mesos d’abril, maig, juny i octubre es va concentrar més de la meitat de les visites. Els millors números a les Oliveres Mil·lenàries es registren a l’abril, juny i octubre.

Per a l’alcaldessa, Núria Ventura, «aquesta desestacionalització del sector fa que es pugui oferir una atenció personalitzada al visitant segons el seu perfil i les seves inquietuds, una de les qüestions més valorades per part dels turistes». Ventura també destaca que Ulldecona «ha superat les 11.000 visites a les oliveres, sense comptabilitzar les que es fan per lliure a l’Àrea d’Oliveres Mil·lenàries de la Foia ni les rutes en bicicleta».

Es consolida el turisme cultural, destacant un notable increment de l’slowtourism i del turisme gastronòmic, a causa de la rica i variada oferta que ofereixen els restaurants locals, liderats pels dos amb estrella Michelin.

Comentarios
Multimedia Diari