Ulldecona restaura murs i restes del castell medieval

Les obres compten amb una dotació de 170.000 euros i se centraran en les estructures situades davant la torre de l’homenatge

25 febrero 2020 10:30 | Actualizado a 25 febrero 2020 11:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El castell medieval d’Ulldecona és un dels principals actius històrics i turístics del municipi del Montsià, amb construccions i restes que abasten diferents períodes i cultures. El conjunt consta d’una torre de l’homenatge, l’antiga església de Santa Maria dels Àngels, la torre circular i una muralla perimetral, dins de la qual trobem altres restes de murs i habitacles que van sortir a la llum en les excavacions de fa 25 anys i que estan patint un deteriorament pel pas del temps. Així, l’Ajuntament d’Ulldecona durà a terme enguany obres de restauració i consolidació de les estructures del castell, on hi ha restes d’època ibèrica, àrab i medieval, segons explica al Diari l’alcaldessa, Núria Ventura.

El Consistori ja ha adjudicat a l’empresa Brull i Alfonso Arquitectura i Patrimoni SLP el contracte administratiu menor de servei de redacció del projecte bàsic i d’execució «per a la restauració i consolidació d’estructures històriques i mesures de protecció i posada en valor del castell d’Ulldecona», per valor de 16.577 euros.

L’actuació compta amb una dotació total de 170.000 euros, a càrrec del mateix Ajuntament i la Generalitat, amb ajuts de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural per a obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural o del Pla de Foment del Turisme. L’Ajuntament també preveu sol·licitar a l’Estat un ajut de l’1,5 per cent cultural.

Fruit del pas del temps i de les condicions climatològiques, s’ha produït un procés de degradació continuat de les restes més mal conservades.

Última intervenció al 2010

L’actuació se centrarà en les estructures situades al davant de la torre de l’homenatge, on hi ha el perill que alguns murs i estructures puguen patir despreniments en cas, per exemple, d’un episodi de pluges importants. Les obres arrencaran dins d’aquest 2020.

L’última intervenció rellevant al conjunt del castell d’Ulldecona data dels anys 2009 i 2010, fa prop d’una dècada, quan es va dur a terme un projecte de neteja i consolidació de les muralles del recinte, amb una inversió de 200.000 euros, en aquella ocasió també a càrrec de l’Ajuntament, la Generalitat i de l’1,5 per cent Cultural del Ministeri de Foment, segons recorda al Diari Núria Ventura, qui remarca el castell com un dels principals elements patrimonials del municipi que cada any incrementa el número de visitants. «Continuarem treballant per mantenir-lo i promocionar-lo», afirma l’alcaldessa.

Una fortificació de frontera
Durant l’ocupació àrab, del segle VIII a l’XI, el castell va ser una fortificació andalusí. Amb la conquesta de les terres al sud de l’Ebre pels cristians va passar a la família Montcada de Tortosa el 1148, que el va cedir a l’orde militar de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, i es va transformar en un castell cristià. Al seu voltant s’hi va anar agrupant la població, que posteriorment es va traslladar a la plana.  
Una de les estructures més emblemàtiques és la torre circular, del segle XII, que servia de talaia. La torre de l’homenatge, quadrada, data del segle XIII i és on hi havia  les estances senyorials.  L’església és l’edifici més modern del recinte, ja que data del segle XVI. Podria haver substituït una primitiva capella situada dins la torre principal del castell.
Tot i que les estructures més visibles es corresponen a la fortificació militar cristiana, es conserven encara vestigis del primer castell àrab, com les restes de la muralla. També hi ha restes d’un assentament ibèric.

Comentarios
Multimedia Diari