Ulldecona, tradicionalment musical

 La banda musical celebra els 150 anys d’història. La formació ha fet al llarg d’aquests anys una gran aportació cultural

03 enero 2022 13:10 | Actualizado a 03 enero 2022 13:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Entre els documents de l’arxiu d’Amposta, es va trobar un comprovant d’un pagament a la Banda Musical d’Ulldecona que data de fa 150 anys. Amb la troballa, la banda va establir aquesta data com el seu naixement, tot i que tot apunta a la seva creació anys enrere. Actualment, la banda segueix viva i gaudeix de gran importància a Ulldecona, un municipi tradicionalment musical.

«La banda ha fet una gran aportació musical a la localitat. D’una banda, permetia escoltar música quan no n’hi havia de gravada i de l’altra marca un calendari social, cultural i festiu», explica Joan Nadal, actual director de la banda, tot indicant la presència de la formació en festes i actes com les cercaviles, el Ball de Mantons, la missa de Santa Cecília amb la banda dintre l’església o l’acompanyament en actes institucionals.

Cal destacar que la localitat ha fomentat aquesta tradició musical gràcies a l’ensenyament en l’escola municipal de música on hi ha inscrits 180 alumnes i compta amb una vintena de professors. En el cas de la banda, en l’actualitat, hi ha uns 90 músics.

La banda d’Ulldecona també va ser pionera en l’impuls de la federació Catalana de Societats Musicals i és una de les bandes fundadores, juntament amb l’Agrupació Musical Senienca, l’Agrupació Musical Rapitenca, Societat Musical La Lira Ampostina, la Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta, la Societat Musical L’Artística de Sant Jaume d’Enveja i la Societat Musical Espiga D’Or de Deltebre. Aquesta federació es va constituir l’any 1981 a la Ràpita. Juanjo Itarte, elegit president de la banda d’Ulldecona l’any 1975, explica la formació d’aquesta federació, que va sorgir de la necessitat d’ajuntar-se amb altres bandes per treballar conjuntament per buscar més beneficis. «La idea va nàixer a Ulldecona. Vam començar a treballar-la amb altres bandes de la comarca i del Baix Ebre i un dia que hi va haver una visita institucional del llavors conseller de Cultura Max Cahner, vam anar algunes formacions per demanar alguna cosa per a les bandes. Ens va dir que si ens constituíem com a associació podríem tenir més resultats. Vam decidir crear la federació i amb el temps es van anar unint bandes d’altres llocs».

Una gran tradició musical

Joan Nadal destaca la gran tradició musical que ha tingut sempre el municipi, «la banda era una petita part del que sempre ha tingut Ulldecona. Hem tingut Orfeó, fins fa pocs anys hi havia una capella parroquial i ara tenim un grup de grallers molt actius, a més dels diferents conjunts de gent jove que s’han format dins l’ambient musical de la banda o en altres entitats del poble. També hi ha una desena de músics professionals que han passat per la banda, però que segueixen venint a tocar».

En referència a aquest fet, Itarte afegeix que «hi ha gent sortida de la banda que avui en dia són mestres de música i altres que estan al conservatori o a l’orquestra nacional. Molts s’hi han dedicat professionalment, però d’altres es dediquen a feines com la medicina i quan estan al poble encara venen a tocar».

Comentarios
Multimedia Diari