Un Ebre al límit espera l'arribada de l'última avinguda

El cabal de l'Ebre català es va mantenir ahir estable en espera de la capacitat del pantà de Mequinensa per engolir la gran crescuda que està arribant d'aigües amunt del riu

19 mayo 2017 23:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El tram català del riu Ebre va viure ahir el seu quart dia amb un cabal al voltant dels 1.600 metres cúbics per segon, amb alçades de prop de cinc metres a les dues estacions d’aforament d’Ascó i Tortosa.

Aquest cabal ha provocat la inundació dels embarcadors fluvials, de terrenys agrícoles i esportius a les ribes del riu i el tancament de passos de barca, entre d’altres. Ahir diumenge van ser forces els veïns que van voler conèixer una imatge impròpia de l’Ebre en aquests últims anys.

Amb tot, la situació es va mantenir estable donat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) no va elevar més el desembassament dels pantans.

Ara bé, la punta de l’última gran crescuda, que ha provocat danys i la inundació severa de milers d’hectàrees a Navarra i Aragó, es trobava ahir a la nit a l’altura de la ciutat de Saragossa, amb cabals de 2.500 m3/s.

En les properes hores caldrà veure si l’embassament de Mequinensa, que ahir es tornava a omplir situant-se al 91 per cent de la seva capacitat, podrà engolir la crescuda o, ans al contrari, la CHE decideix augmentar el desembassament aigües avall. Si aquest és el cas, el risc d’inundacions a les zones properes al riu al tram ebrenc del riu s’incrementarien.

De fet, Protecció Civil de la Generalitat ha advertit que durant gran part d’aquesta setmana els cabals a l’Ebre català es poden incrementar amb l’arribada de l’avinguda. «En funció dels valors finals assolits es poden produir inundacions amb major incidència que fins ara», afirmen.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT), Protecció Civil està en contacte permanent amb la CHE per fer seguiment dels cabals de desembassament i les previsions. També es manté un intercanvi d’informació permanent amb Endesa. Igualment, des de dimecres el CECAT està en contacte permanent amb els ajuntaments ebrencs per garantir el flux d’informació dels cabals circulants i les possibles incidències.

‘Una crescuda molt seriosa’

D’altra banda, el president de la CHE, Xavier de Pedro, durament criticat en les últimes hores per la gestió de la crisi va admetre ahir que la crescuda «és molt seriosa» i està generant «molt nerviosisme».

Pressionat per alcaldes, veïns i regants, el president va acceptar per primer cop la possibilitat de dragar la llera del riu en les zones properes als nuclis urbans per evitar possibles inundacions, unes actuacions, aclarí, que només serien possibles si es modifica l’actual normativa ambiental, molt restrictiva davant d’aquest tipus d’actuacions.

Comentarios
Multimedia Diari