Un Goya a Tivissa

El nou curtmetratge de Carla Simón, directora de la pel·lícula ‘Estiu 1993’, vol conscienciar els joves sobre el VIH 

13 septiembre 2018 09:11 | Actualizado a 14 septiembre 2018 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sensibilitat, talent i senzillesa són les tres paraules que millors defineixen la jove directora cinematogràfica Carla Simón, guanyadora, entre altres, del premi Goya a la millor direcció revelació i del premi gaudí a la Millor Pel·lícula (2018) pel seu primer llargmetratge Estiu 1993.

La jove torna a la càrrega amb el seu treball i reprèn el tema del VIH que, com bé ha explicat diverses vegades, li toca de molt prop. Aquests dies Simón i el seu equip es troben a la població de Tivissa, a la comarca de la Ribera d’Ebre, rodant un curtmetratge que té com a objectiu conscienciar la població d’entre 17 i 20 anys sobre l’existència, detecció i possibles tractaments del VIH. «Crec que els joves d’avui dia no saben bé que és el VIH, els sembla que no va amb ells i realment sí que hi va», apunta la directora, qui també parla de la importància que els joves coneguin millor la malaltia i la tractin amb normalitat, però sense ignorar-la.

Les nenes d’‘Estiu 1993’, la Laia i la Paula, prenen el paper de les germanes del protagonista

En el curtmetratge, el Berner Maynés pren el paper del protagonista, l’Edu, un jove que actualment està amb la Marta (interpretada per la Cristina Colomer) però que anteriorment havia estat amb un noi. L’Edu se n’assabenta a l’inici del curt que la seva parella anterior té el VIH i que ell s’ha de fer el test per saber si l’ha contagiat. La història parla de la por prèvia a fer-se la prova i tot el que passa ell durant aquest procés.

La Núria Prims interpreta el paper de la mare del noi protagonista, i també hi apareixen les nenes d’Estiu 1993, la Laia Artigas i la Paula Robles, que prenen el paper de germanes de l’Edu.

Per què Tivissa?
Simón, acompanyada de la productora executiva del curtmetratge, Carla Sospeda, i del seu equip de rodatge, van decidir traslladar-se a la població de Tivissa per ambientar el curt. I la pregunta que es feia tothom entre el poble, fins i tot el seu alcalde, Jordi Jardí era: perquè Tivissa? «Jo m’he criat en un poble, i m’agrada explicar coses que passen als pobles», remarca en primer lloc Simón.

Directora i productora van elaborar una llarga llista de pobles de tota Catalunya, d’entre els quals van anar a visitar-ne aproximadament una vintena. En la seva cerca tenien especialment en compte que el poble tingués tots els elements que necessitaven per rodar (piscina, farmàcia, perruqueria, etc.), i que fos un lloc amb personalitat. «Tivissa ens va agradar molt només arribar, els seus carrers, la seva ubicació... i quan vam xafar la plaça de la Baranova, vam tenir clar que havia de ser aquí», apunta Sospeda.

Totes dos asseguren estar molt contentes amb els resultats obtinguts fins ara i amb la participació de la gent en tot allò que han necessitat. «Fer equip amb el poble fa que el projecte funcioni d’una altra manera», apunta Sospeda. Simón afegeix que «aquí ens ho han fet tot més senzill, facilitant-nos tot el que hem necessitat».

El rodatge s’ha comprimit en una setmana molt intensa, amb Tivissa com a protagonista i incloent Tarragona per les parts de ciutat. El curtmetratge veurà la llum el dia 1 de desembre a Madrid, en el dia mundial de la lluita contra el VIH. Passarà per diferents festivals internacionals, estarà present a les plataformes d’Internet i també es té previst que, un cop estrenat, pugui passar per Tivissa.

El projecte és un encàrrec de CESIDA, la Coordinadora estatal de VIH i sida. Carla Simón ha volgut situar la història en un context de realitat absoluta, actual i que comprengui un target general perquè el missatge del curt arribi al nombre més gran de persones possible.

I el títol?
El curtmetratge està rodat en castellà i el títol està encara per decidir. Es fa referència a ell com a ‘Proyecto VIH’, però és tan sols un títol provisional.

Comentarios
Multimedia Diari