Un Nadal per comprar al comerç de les Terres de l’Ebre

Es multipliquen les campanyes i incentius perquè els veïns apostin per les botigues i els productes de proximitat

03 diciembre 2020 19:30 | Actualizado a 05 diciembre 2020 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pandèmia del coronavirus i l’auge de les vendes per internet fa trontollar els comerços locals. Però amb el Nadal arriba ara una oportunitat perquè els veïns de les Terres de l’Ebre donin el seu suport al teixit comercial que tenen més a la vora. Així ho consideren associacions de comerciants, ajuntaments i consells comarcals, que han posat en marxa diverses campanyes amb promocions i incentius.

A Tortosa, avui arrenca el ‘Temps de Nadal’, amb l’encesa de les llums. Fins a final d’any l’Ajuntament, en col·laboració amb la Federació Comercial, de Serveis i Hostaleria, ha preparat un seguit de propostes que volen contribuir a dinamitzar comercialment la ciutat mitjançant activitats que tindran lloc als carrers. El programa inclou cercaviles els dies 5, 12 i 19 de desembre, a càrrec de grups d’animació, i d’elements lluminosos que recorreran diversos espais de la ciutat. En un altre sentit, també estan previstes tres cantades itinerants de nadales els dies 12, 19 i 27. «Aquí hi tenim de tot i amb productes de qualitat, per tant cal que aquest Nadal comprem a la ciutat i d’aquesta manera ajudem a donar vida i a la reactivació del comerç local i de proximitat», remarca l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Per facilitar-ho també es manté vigent la gratuïtat de la primera hora d’estacionament a la zona blava, a través de l’aplicació per a dispositius mòbils Aparcar Tortosa.

Per la seva banda, el Consell Comarcal ha posat en marxa la campanya ‘Jo compro al Baix Ebre’, que es pot veure en autobusos de la companyia HIFE amb la il·lustració de l’artista roquetenc Ignasi Blanch. Concretament, acompanyarà durant deu mesos vehicles de les línies que connecten els municipis de la comarca: des de Tortosa cap a Deltebre, Tivenys, l’Ampolla, Roquetes-Jesús i Paüls.

«Per tu, per mi, vine!» és el missatge principal de la campanya de suport a la restauració, el comerç i la cultura d’Amposta, tres dels sectors econòmics més castigats per la crisi sanitària, que llença l’Ajuntament de la capital del Montsià coincidint amb la temporada nadalenca. Els objectius són visibilitzar la importància d’aquests tres sectors com a motor econòmic, social i cultural de la ciutat i aconseguir que els veïns els hi donin suport consumint-hi. Sota la línia argumental que comprar als comerços, menjar als restaurants i bars o participar en les activitats culturals beneficia tothom, la campanya té per imatge els propis protagonistes d’aquests sectors. I és que tot el material gràfic se centra en fotografies dels comerciants, restauradors i persones representatives del sector cultural amb mascareta i un somriure.

A la Ribera d’Ebre, una trentena de productors i elaboradors agroalimentari i quatre agrobotigues han unit esforços per comercialitzar conjuntament lots de Nadal, amb la voluntat de reivindicar els productes del territori i promoure el consum de proximitat durant les festes de Nadal i Reis. La iniciativa ha nascut en el marc de la campanya Degusta Ribera d’Ebre, impulsada pel Consell Comarcal i amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya.

A la Terra Alta, la Unió de Comerciants de Gandesa ha presentat una campanya nadalenca amb la que volen premiar les compres als comerços, hostaleria i serveis locals mitjançant els vals de regal de fins a 800 euros, per utilitzar també al municipi.

A Amposta: «Desitgem que la demanda augmenti durant les festes»

A la capital del Montsià, el crit de socors és unànime: petits comerços i restaurants demanen al veïnat més empatia durant les dates de Nadal i Reis, cosa que els permetria seguir endavant després d’uns mesos molt complicats per a tots els sectors.

Al bell mig de la ciutat, La Romàntica va inaugurar-se en ple estat d’alarma. «La llibreria resisteix, que no és poc, però desitgem que la demanda augmenti durant les festes», reblava la propietària, Helena Herranz, tot afirmant també que «m’alegra veure que, en aquests moments complicats, la gent segueix valorant la cultura». Per garantir les mesures de seguretat, a La Romàntica només poden haver-hi tres persones al mateix temps, fet que la perjudica perquè, segons diu, molts clients ja no s’esperen per entrar.

A l’avinguda de la Ràpita, Galeries España intenta mantenir el negoci tot i la disminució de clientela. Teresa Pablo, una de les propietàries, afirmava que «la segona obertura ha estat un desastre. La gent no té ganes de comprar roba  perquè no poden anar a cap lloc». Amb el primer tancament de les botigues, l’empresa va haver de fer un ERTO, mentre ara resten a l’espera d’una ajuda per mantenir obertes la línia de roba, llenceria i mobles. De cara a la campanya de Nadal, diuen de pensar en positiu quant a les vendes, tot i que tenen por que «si durant aquests dies tornen a pujar els contagis, la setmana de Cap d’Any i Reis tornarà a ser terrible».

Els restauradors reclamen també més solidaritat, així com mesures «unitàries per a totes les comunitats autònomes». Prop del Mercat Municipal, Agrapats s’ha quedat amb quatre taules de les 12 que tenia. Al març van engegar un ERTO que van treure cap al juny; però el propietari, Cinto Calatayud, explicava que tot i que durant l’estiu van anar treballant, les ajudes no arribaven mai, així com tampoc van poder aconseguir la famosa subvenció dels autònoms: «A més de donar ajudes als més ràpids, hagueren hagut de fer coses més útils, com la cancel·lació del pagament de la Seguretat Social», deia, afegint que «esperem que aquest Nadal es valorin els negocis locals, que es vagi al mercat i després es passi a buscar un producte de la botiga», tancava.

Comentarios
Multimedia Diari