Un brot de sarna amenaça la valuosa població de cabra salvatge als Ports

Abatuts dos exemplars a la Terra Alta infectatsper la malaltia. Agricultura activa un protocol d'actuació i autoritza a les àrees privades de caça el sacrifici d'animals sospitosos de patir la malaltia

19 mayo 2017 23:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Alerta màxima del Departament d’Agricultura i les àrees privades de caces dels Ports davant l’aparició, per primer cop, d’un brot de sarna en la població de cabra salvatge. A hores d’ara, s’han confirmat dos animals infectats, que ja han estat abatuts, i una dotzena més considerats sospitosos, que també seran sacrificats durant els propers dies.

El director d’Agricultura a l’Ebre, Pere Vidal, opina que el brot és pot «controlar» en aquesta fase incipient de la malaltia tot i que no es descarten danys massius sobre la població d’ungulats, xifrada en uns 5.000 exemplars, i s’adverteix que la malaltia difícilment es podrà eradicar als Ports i els seus voltants.

Un exemplar mort a la zona de la muntanya de Santa Bàrbara a Horta de Sant Joan el passat mes de desembre va posar en alerta el departament. Posteriorment, en una cacera controlada, es va abatre el segon exemplar malalt a la zona de la Fontcalda, a Gandesa. L’àrea afectada se situa als municipis d’Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte i en menor mesura Gandesa.

Agricultura ha activat els protocols establerts en el pla d’actuació contra la sarna redactat fa anys i, després de mantenir-hi una reunió el divendres passat, ha autoritzat a les àrees privades de caça de l’entorn afectat la possibilitat d’abatre exemplars sospitosos de tenir la malaltia.

Si les àrees ho sol·liciten, podran comptar amb l’ajut del Cos dels Agents Rurals per dur a terme aquesta tasca. La realització en aquestes dates dels cens de població de cabra salvatge facilita el rastreig de possibles animals infectats.

A la reserva nacional de caça dels Ports la tasca d’inspecció i control la durà a terme l’administració. A hores d’ara, però, no s’ha sacrificat cap animal dins la reserva.

En el cas d’abatre un animal, s’optarà per retirar-lo del bosc ja que la malaltia pot romandre activa a la pell entre dos i tres dies i per tant es podria propagar a altres espècies, especialment al porc senglar i a la guineu. La malaltia també podria transmetre’s a altres espècies ramaderes i, fins i tot, als humans. «Cal evitar que siguin transmissors a les persones i els animals», apuntà Vidal.

El brot detectat és d’un tipus de sarna molt virulent, anomenat sarna sarcòptica. L’any 1987 un brot d’aquesta mena va eliminar el 97 per cent de la població de cabra salvatge a les serres de Cazorla, Segura i les Villes, a Andalusia. Afecta, principalment, la pell dels animals, deshidratant-la i formant escates i crostes considerables. Amb el temps acaba provocant la seva caiguda i l’animal acaba morint. És extremadament contagiosa: només és necessari un mínim contacte amb la pell d’un animal infectat o que comparteixin alguns dels jaços per dormir.

Vidal assegurà que en el gran brot de Cazorla la immensa majoria d’exemplars van morir per l’estrès provocat per la picor que genera el paràsit. A més, indica, el tractament farmacològic de la malaltia és conegut i no presenta dificultats, «el problema és el control d’una població salvatge molt dispersada».

L’origen del focus és incert tot i que Agricultura apuntava l’arribada de la malaltia després de l’aparició fa pocs anys d’un brot a la reserva valenciana de Muela de Cortes. Amb tot, s’han analitzat les tres ramaderies de cabra a l’entorn afectat per descartar qualsevol positiu, com així ha estat. En els últims anys s’hanproduït diversos brot de sarna en cabra salvatge a Andalusia i als Picos d’Europa, a Lleó.

Comentarios
Multimedia Diari