Un camp de voluntariat millora la zona de la via verda de la Val de Zafán a Amposta

En la neteja i recuperació de la zona hi han participat joves de diferents comunitats autònomes que han retirat brossa, a més d’altres tasques per potenciar la biodiversitat

07 agosto 2021 10:20 | Actualizado a 07 agosto 2021 11:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana ha finalitzat el camp de voluntariat que treballava per potenciar la biodiversitat de la Val de Zafán a Amposta i posar en valor l’entorn natural de la zona. El camp ha estat gestionat per SEO Birdlife i anava dirigit a joves de tot l’Estat Espanyol d’entre 18 i 25 anys.

Durant dues setmanes, els participants han contribuït a la recuperació d’un espai d’alt valor històric, natural i paisatgístic duent a terme tasques com l’eliminació de barreres per al creixement de la flora o la col·locació d’instal·lacions per deixar pas a la fauna autòctona. «Hem mirat els diferents tipus de vegetació que hi havia i hem retirat les espècies invasores per deixar pas a les autòctones i a tota la fauna adaptada a ella. Hem intentat fomentar tot aquest tipus de vida posant caixes niu per a ocells i hotels per a insectes perquè puguin estar en sintonia», explica Elisa Barrera, participant en el camp. A més de posar caixes niu i hotels d’insectes, també s’ha retirat la vegetació innecessària com rames del terra, ja que en cas d’incendi, aquestes podrien agreujar la situació. Pel que fa a la brossa, que durant anys s’ha anat dipositant la via, tant els participants com el consistori han lamentat que era una situació insostenible i que s’havia de posar remei per tal de conservar el paratge natural. «Vam començar amb la retirada de brossa, tant d’electrodomèstics com brossa orgànica i després microplàstics i microvidres. Estava tot replet. Es va passar amb l’excavadora, però en subterrani també n’hi havia molta quantitat. Tots aquests residus els hem eliminat per donar més cabuda a les arrels dels arbres i que la zona estigui més sana per a un millor creixement», narra Claudia Conejo, una altra participant.

Des de l’Ajuntament, Adam Tomàs, alcalde d’Amposta també afirma que la via verda ha de ser un espai de convivència amb la naturalesa: «No ens plantegem asfaltar, tot ha d’estar d’acord amb l’entorn». Carla Bonfill, regidora de joventut i participació ciutadana, per la seva banda, afegeix que iniciatives com aquesta són positives per mirar la situació des d’una altra perspectiva: «D’aquesta manera s’aporta una mirada que es perd als despatxos. L‘experiència ens ha ajudat a aprendre i ara l’objectiu és continuar implementant millores. Aquestes feines són d’un valor agraït»

Des de SEO Birdlife també valoren molt positivament el treball realitzat pels voluntaris i l’oportunitat de poder-lo dur a terme, a més de veure amb bons ulls la implicació que l’Ajuntament està tenint en aquesta mena de projectes. «Creiem que podem aportar molt amb el tema de l’educació ambiental, tant en les escoles del municipi com en general. Aquest és el principi d’una relació on farem moltes iniciatives. L’Ajuntament vol potenciar els espais naturals i creiem que conjuntament podem aportar molt. Hi ha moltes coses pendents i estem en la mateixa línia d’idees per traslladar aquest missatge que l’ésser humà pot ser part de la natura i que els dos podem coexistir» ha afirmat Sofia Rivaes, representant de SEO Birdlife.

Els participants han preparat un informe que es traslladarà a l’ajuntament i que conté diverses pautes i recomanacions a seguir per continuar mantenint la zona i potenciar el seu valor mediambiental.

La feina continua

Tot i que les dues setmanes de voluntariat han acabat, a la zona encara queda molta feina per fer. Les feines de neteja i potenciació de la biodiversitat han de continuar, així com el treball per aconseguir la unió amb altres trams de la via verda, tant cap a Tortosa com a la Ràpita. A més, la recuperació de l’espai també té una vocació educativa envers la naturalesa. «La voluntat del camp era construir i transformar a més de fomentar la diversitat i no hi havia millor manera que amb el voluntariat. Volem transformar l’espai des del principi de l’avinguda Aragonesa fins a la C-12, arribar fins a la torre de la Carrova i continuar fins a Sant Carles de la Ràpita i aquest és un projecte que es farà a nivell de diputació de Tarragona. També volem que aquest espai sigui educatiu. En el moment en què aquí es comença a posar cartelleria informativa de què és el que està passant, quins insectes i animals i viuen i quina és la flora que hi ha, això es converteix en un atractiu per a tota la ciutat. Segurament podrem veure que des de les escoles també es pot venir aquí com un espai educatiu» Explica Bonfill.

Comentarios
Multimedia Diari