Un canvi de vida per omplir de vitalitat Prat de Comte

S'instal·la al poble terraltí la primera família seleccionada després de la crida per salvar l'escola

19 mayo 2017 22:44 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Eva i l'Isaac tenen tres fills. El Roger, el Guillem i la Núria han arribat a Prat de Comte, a la Terra Alta, per retornar aquella il·lusió i vitalitat perduda amb el perill que planava sobre l'escola, però que es resistia a tancar per falta d'alumnes. Estratègia mestra i resposta inesperada. La crida de l'Ajuntament de Prat de Compte per atreure famílies amb nens per residir al municipi i gestionar-hi l'alberg municipal va despertar l'interès de més de 700 candidats. La de l'Eva Salvadó i l'Isaac Fibla ha estat l'escollida. Són professors però amb aquesta nova aventura fan realitat un projecte de futur que els rondava des de feia temps. Els seus fills ja han començat a anar a l'escola.

Una veïna s'apropa als xiquets que juguen a les portes de l'Alberg Ca la Jepa de Prat de Compte i comenta, divertida, que els petits es presenten als veïns que els pregunten com "els de l'alberg". "Són de Ca la Jepa", contesta la mare. La veïna intenta treure als adults la informació de rigor, destaca que els petits són molt macos i els desitja molta sort mentre reprèn el seu camí. En un poble com Prat de Comte, o en qualsevol altre de les Terres de l'Ebre, no hi ha més evidència d'integració que aquesta. Tenir un "malnom" és ser part del municipi, fer poble i entrar de cap a la comunitat.

Però l'Eva Salvadó i l'Isaac Fibla només fa dues setmanes que han arribat a Prat de Comte i ja se senten a casa. "Ens agrada la temperatura, l'ambient, els veïns, hi estem molt a gust. Hem tingut una acollida molt bona", destaca l'Isaac. Ells i els seus tres fills, el Roger, el Guillem i la Núria, han estat els escollits entre centenars de candidats per gestionar l'alberg municipal. L'Eva i l'Isaac han guanyat el concurs per a la concessió d'ús privatiu d'aquest equipament pratdecomtí amb un projecte de gestió i explotació on calia acreditar la seva solvència econòmica, financera i tècnica i professional. Tenen d'entrada 4 anys per portar el negoci per un lloguer de 250 euros al mes. El consistori els està recolzant en tot.

 

Canvi d'imatge

En entrar al casalici de Ca la Jepa es fa evident que s'han posat fa dies mans a l'obra per preparar una reobertura que ha d'arribar pels volts de Sant Joan. Pintaran, hi faran un parell d'obres, reorganitzaran l'espai, adequaran llits i habitacions. En definitiva, "canviar-li la cara" amb l'objectiu que aquest nou allotjament pugui acollir a tothom qui vulgui descobrir el poble i el territori. Escoles, grups, famílies, parelles, celebracions, esdeveniments de tot tipus. Com ha apuntat l'Eva, estan oberts a facilitar i organitzar qualsevol proposta. "És un repte gran però com hi ha ganes, ho farem amb molta il·lusió i intentarem tirar-ho endavant el millor possible", ha dit l'Isaac. Totes les seves propostes i serveis es poden consultar a la seva web, www.calajepa.cat.

 

L'escola respira tranquil·la

Els tres fills de l'Eva i l'Isaac ja han començat a anar a l'escola de Prat de Comte on, amb ells, hi ha ara vuit alumnes i en seran, com a mínim, deu el curs vinent. Hi acabaran el curs escolar que van començar en un col·legi de Tortosa. No cal dir que el canvi és extrem però també ha estat enorme la seva capacitat d'adaptació. "Com diu la mestra, és com si portessin tot l'any aquí", ha apuntat l'Eva. "Els ha sobtat passar d'una classe plena a una classe on a vegades són 3 o 4 -alumnes- segons l'assignatura. I ho han rebut molt positivament, estan molt contents i van molt a gust a l'escola. Sempre hi han anat, però ara és com una aventura nova", ha detallat.

I la mare no s'erra. El Roger, el germà gran, diu que ha rebut "bé" la nova situació, que hi havia més persones a l'escola que anava abans però que a Prat de Comte li han fet notar com la resta de xiquets estan encantats de tenir nous amics. El canvi més destacat per ells, però, és la llibertat que han trobat al poble. "Aquí podem anar a donar una volta pel carrer i abans a Tortosa no podíem perquè hi havia més cotxes". Els menuts corroboren que jugar al carrer és fantàstic i per això, tant el Roger com el Guillem, el germà mitjà, animen els seus antics companys de l'escola a venir a descobrir Prat de Comte. "És petit, hi ha poca gent i és molt 'xulo'", els descriu el Roger.

Els nens surten disparats amb el patinet a buscar la seva germana petita que juga a la zona esportiva amb altres xiquetes del poble. La Núria arriba resignada per fer-se la foto amb la seva família però de seguida marxa amb les noies que l'acompanyen amunt i avall. Observant-los, es fa evident que els idíl·lics carrers de Prat de Comte llueixen més quan hi corren i hi riuen una bona colla de xiquets.

 

Famílies per a comercialitzar l'aiguardent

Les oportunitats no han acabat a Prat de Comte. Des del 8 de maig, a la web de l'Ajuntament es pot consultar el plec de clàusules, publicades al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, per a l'arrendament del local de l'aiguardent i la comercialització de l'aiguardent "Esperit de Comte", marca registrada pel consistori. Els objectius es repeteixen. Fomentar el turisme del municipi, promoure'l com a lloc de residència habitual de noves famílies i evitar la seva despoblació, i assegurar la prestació dels serveis bàsics municipals, sobretot de l'escola.

En aquest cas, es tracta d'un contracte de 5 anys amb un preu d'arrendament mensual de 250 euros i el 20% dels beneficis corresponents a la venda dels productes que l'Ajuntament de Prat de Comte es compromet a destinar a l'organització, promoció i manteniment de la Festa de l'Aiguardent. El termini per presentar les propostes acaba el proper divendres, 29 de maig.

El consistori també traurà a concurs l'agrobotiga que hi ha al punt d'informació del Parc Natural dels Ports.

 

Comentarios
Multimedia Diari