Un centenar de persones acompanyen la Santa Cinta en una peregrinació a Vic

La tercera peregrinació de l’Any Jubilar porta a Vic el nou reliquiari de la Cinta on una colònia de tortosins es va instal·lar l’any 1938 a causa de la Guerra Civil

03 julio 2017 16:37 | Actualizado a 03 julio 2017 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després d’una primera peregrinació a la Basílica de la Mare de Déu del Pi a Barcelona, i d’una segona a El Tiemblo i a Villar de Cañas (on va tenir lloc l’any 1635 el conegut com el miracle de les campanes), ahir dissabte es va celebrar la tercera peregrinació de les previstes dins de l’Any Jubilar amb motiu del 4t centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta. En aquesta ocasió un centenar de persones van acompanyar aquest diumenge el nou reliquiari de La Llaçada a la ciutat de Vic, on l’any 1938 van anar a parar un gran nombre de tortosins, un episodi històric força desconegut i molt curiós.

El 1938, en apropar-se el front de guerra a Tortosa, l’empresa Construcciones Navales y Terrestres, dedicada a fabricar material i components per equipaments militars, va decidir evacuar els tallers i marxar cap a Barcelona. Finalment es va establir a Vic. Segons l’estudiós Joan Otero, van marxar 129 persones, tots ells de Tortosa, Roquetes, Ulldecona, l’Ametlla de Mar i algú originari del nord de Castelló.
Els treballadors de la fàbrica van integrar-se al teixit social vigatà convertint-se en ‘la fàbrica dels tortosins’ i van mantenir molt viva i durant molts anys la veneració cap a la Mare de Déu de la Cinta.

Tant és així que van construir, amb un motlle de l’artista Ricardo Cerveto, una escultura de la patrona de Tortosa fonent les beines de màuser que els havien sobrat a la fàbrica un cop va acabar la guerra.
En el decurs de la peregrinació, es va visitar la Casa Girbau, al mateix indret on el 1938 van ser acollits el grup de tortosins. Després, a la Parròquia del Remei, on es troba la imatge de la Verge de la Cinta, es va celebrar la missa. 

Els treballadors de la fàbrica van integrar-se al teixit social vigatà convertint-se en ‘la fàbrica dels tortosins’ i van mantenir molt viva i durant molts anys la veneració cap a la Mare de Déu de la Cinta

Van acompanyar l’acte litúrgic els Gaiters de l’Aguilot de Tortosa i La Coral del Remei. Durant la missa, el bisbe de Vic, Romà Casanova, va recordar el desplaçament forçós el grup de tortosins l‘abril de 1938. "Va ser un moment de dificultats però també d’oportunitats. La Mare de Déu anava amb ells, sempre acompanyava els seus fills", explicà.

Casanova, fill de Deltebre, va participar a continuació en el dinar de germanor celebrat al Seminari de Vic, al qual també hi va assistir l’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra

Durant el dinar de germanor, els fills dels tortosins exiliats van poder establir vincles amb els pelegrins. Els membres de la Reial Arxiconfraria de la Cinta van convidar els vigatans a visitar Tortosa el mes de setembre aprofitant la inauguració de l’escultura de la Cinta a la façana de la Catedral.

Comentarios
Multimedia Diari