Un centenar d´escolars descobreixen a Flix els peixos que habiten l´Ebre

El projecte europeu Life Migratoebre, que preveu recuperar l´esturió i altres espècies de peixos a l´Ebre, du a terme una acció de divulgació al meandre de Flix

19 mayo 2017 22:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un centenar d’alumnes de les escoles de Flix i Guillem Fortuny de Cambrils van participar ahir en una jornada de divulgació de les espècies de peixos que viuen al riu Ebre, i en concret, al meandre de Flix.

L’activitat s’emmarcava en el Dia Mundial del Peix Viatger i formava part del projecte europeu Life Migratoebre, que preveu la recuperació d’espècies i la millora de la connectivitat al medi fluvial, per afavorir la presència de peixos migratoris.

De la mà del Grup Natura Freixe i la Reserva Natural el Sebes, els alumnes van entrar al riu i van participar en una activitat de pesca elèctrica, per identificar posteriorment els peixos i conèixer les seves característiques, amb el guiatge del doctor en biologia Lluís Benejam i Vidal.

Aquest és un sistema de captura científica sense mort, que serveix per a poder conèixer les poblacions d’espècies presents en el tram de riu estudiat.

Així, segons explica Pere Josep Jiménez, director de la Reserva Natural de Sebes, els alumnes van poder conèixer de primera mà la realitat del riu Ebre, amb espècies pròpies i altres d’introduïdes.

Entre els peixos que van poder observar de prop els nens i nenes hi havia exemplars d’espècies autòctones com l’anguila (que arriba a Flix des del Delta) o la raboseta de riu, de gran interès i a la que es fa un seguiment especial. Pel que fa a les espècies foranes introduïdes, és trobar exemplars de gambúsia, carpí o alburn.

A més, durant la jornada és instal·lar una carpa al Passeig de l’Ebre, vora del Club Nàutic de Flix, on s’exposava una maqueta reproducció d’un esturió, de més de tres metres de longitud.

Aquesta espècie, juntament amb la llamprea, la saboga i l’anguila, són els objectius del projecte Life Migratoebre. L’espècie autòctona d’esturió que habitava antigament l’Ebre va desaparèixer fa més de 40 anys.

«L’última referència és dels anys setanta», explica Jiménez. Ara, aquest projecte europeu preveu dur a terme una reintroducció a manera de prova pilot l’any vinent, tal com ja va explicar el Diari.

Altres actuacions previstes dins d’aquest projecte són la instal·lació d’un ascensor de peixos a l’assut de Xerta-Tivenys, i una rampa a l’assut d’Ascó, que també podrà ser utilitzada per al pas de piragües.

Un punt també molt important d’aquest projecte Life europeu és la divulgació, i l’acció d’ahir a Flix va ser-ne el tret de sortida. Entre altres, també es preveuen xerrades a pescadors de riu.

Comentarios
Multimedia Diari