Un certamen premia el compromís mediambiental dels estudiants de Tortosa

Els plàstics i solucions per conservar el Delta, entre els temes guardonats a l’ODS Youth Academy Challenge

08 septiembre 2021 05:40 | Actualizado a 08 septiembre 2021 05:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació Cívica Innòmnium va entregar ahir a Tortosa els premis de l’ODS Youth Academy Challenge Terres de l’Ebre, un certamen que té com a objectiu la participació dels alumnes de batxillerat en la identificació dels reptes de desenvolupament sostenible del territori a través dels treballs de recerca i amb l’assessorament de tutors i científics d’entitats mediambientals.

L’acte va tenir lloc ahir al migdia al Museu de Tortosa, en el marc del Terres Travel Festival, esdeveniment que precisament s’emmarca en els mateixos valors de sostenibilitat del certamen.

L’ODS Youth Academy Challenge és un programa que pretén posar als i les alumnes de batxillerat com a actors principals del desenvolupament i futur del territori, vinculat als ODS de les Nacions Unides. Es tracta d’un projecte de conscienciació, divulgació i participació a través de l’aprenentatge actiu mitjançant els treballs de recerca. «El certamen té per objectius sensibilitzar sobre els problemes mediambientals que afronta el delta de l’Ebre i identificar-ne solucions, detectar talent i incentivar el compromís entre els joves envers el sistema ecològic de les Terres de l’Ebre, i fomentar l’emprenedoria cívica i la participació dels joves en temàtiques vinculades al territori i a la sostenibilitat», va explicar Diego Pallarés, de la Fundació Cívica Innònium. «Per aconseguir un món millor hem d’implicar-hi els joves, i que siga també un repte personal».

En aquesta primera edició del premi hi han participat més de quaranta alumnes de batxillerat de set instituts de les Terres de l’Ebre: l’Institut Cristòfol Despuig, l’Institut Candelera, l’Institut Deltebre, l’Institut Roquetes, l’Institut Ramón Berenguer IV, l’Institut Terra Alta i l’Institut de Flix. A més a més, vuit alumnes de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI) han participat en una segona fase del certamen a través de la qual han transformat la feina duta a terme als instituts en una peça audiovisual.

El primer premi ha sigut per a Núria Carles de l’Institut Cristòfor Despuig de Tortosa pel treball «Bioplàstics, són la solució al problema del littering?». El segon premi ha sigut per a Gemma Lluís de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta pel treball «Creació de sistemes dunars fixats amb vegetació al delta de l’Ebre». El tercer premi ha recaigut en Gal·la Espinosa de l’Institut de Flix pel treball «Els microplàstics». El quart premi se l’han emportat Rubén Martínez i Irinel Timofte de l’Institut Terra Alta de Gandesa pel treball «Dona-li una nova vida al plàstic». Finalment el cinquè premi ha sigut per a Maria Curto i Chiara Frisoni de l’Institut de Roquetes pel treball «Hope for Delta». El premi gràfic a ESARDI pel vídeo del treball de «Les badies de les Terres de l’Ebre» ha estat per l’Anna Pellicer.

Els guanyadors dels treballs de recerca rebran quatre beques universitàries per al primer curs universitari i, en el cas del guardó de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, 1.000 euros. A més de les temàtiques premiades, en els treballs també s’han abordat temàtiques com les espècies invasores del Delta, la conservació de la nacra o mètodes per fer arribar els sediments al Delta.

Les joves guanyadores també van poder expressar la seua preocupació per la regressió del Delta, tot demanant ajudes a les administracions.

Comentarios
Multimedia Diari